Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Hej!
Det var ett bra tag sen nu som vi obsade denna. Jag är lite nyfiken på om någon har klassificerat novan, analyserat vad det är för system osv. Jag lyckas dock inte hitta så mycket data om det när jag söker. Nån som vet mer?
Magnus
Hej!
Spännande (mycket) och tack för påminnelsen – jag hade tappat bort den här från min lista. Så jag körde en serie igår, kanske kan den bidra?
Det är jätteintressant att perioden ökar – enligt den dominerande hypotesen med magnetisk bromsning ska ju (väl?) perioden inte kunna öka utan bara minska. Så den här slags analyser hjälper verkligen till att trigga mer utveckling av vår förståelse av dessa system!
Magnus
Hej!
Lite off topic här (förutom att jag också vill applådera ditt arbete, Thomas): jag har ett bra tag tänkt att baserat på det långa arbete med Miror som gjorts här, vore det inte kul med ett Mira-orienterat webinarium? Jag har dock inte lyckats identifiera någon lämplig webinar-hållare, dvs forskare – några förslag på namn som jag kan fiska hos?
Magnus
Hej!
Jim: den där lilla ratten är den enda saken som inte passat så bra så jag har inte satt på den. Osäker på om jag gör det, tror faktiskt inte den tillför så mkt 🙂 Men vi får se. Hur går det med din StarEx då?
Peter: ja, det är spännande, och jag tänker just det där med att de här grejerna ju ligger i en annan prisklass. Nu har jag ingen erfarenhet av solteleskop, men vi får se om jag får fram nån bild när (om) solen tittar fram 🙂
Magnus
Alltså…. på tal om VSP….
Skulle det inte vara väldigt roligt med en session på VSP (Värmland Star Party) där du, Petter, berättar om ditt fynd här och din väg in i variabelträsket, och vi tillsammans pratar om vad det här är för stjärna?
Magnus
Hej!
Kul, David!
Jag plockade in några tidigare obsar av superpucklar från tidigare utbrott och jämförde med din, i Peranso. Här är en tidigare till höger och dina obsar till vänster:
Tidsskalan är inte riktigt samma, din är lite mer utsträckt. Men de passar fint ihop, tycker jag. Som att du fångat en topp och sen en dal och nästan fram till botten, innan nästa utbrott kommer. Sinuskurva är det inte, men det är det väl sällan vid superpucklar? Det är lite “flicker” efter puckeln, som jag tolkar som turbulens i nån mening i ackreationsskivan – kan det vara nåt sånt? Alltså, det som lyser och formar superpuckeln är väl inte den heta punkten där materia “träffar” ackreationsskivan utan att skivan blir het och ändrar sina optiska egenskaper, och så får vi ett slags resonansfenomen som ger en period som typiskt är 10% längre än omloppstiden (hade det varit heta punkten hade det varit samma som omloppstiden). Men just nu har jag en lätt dimmig bild av förloppet. (jag tycker Helliers beskrivning av det är klargörande, mycket bättre än Warners – men minnet är som det är).
Anyway: nog är det en superpuckel du fångat, och nästan en hel period.
Sen tycker jag droppet i Airmass mitt i passet är mycket underligt. Meridianvändning, ja, men då ska ändå airmass vara kontinuerlig, ju – den vänder till samma punkt. Nåt mystiskt händer där.
Magnus
Hej!
Spännande. Ja, ASTAP kan processa tidsserier – det var det jag menade. Jag använder numera i stort sett enbart Tonny Vannmunsters nya program Phoranso som både kalibrerar och mäter och producerar rapporter, men det är inte gratis.
CV är ju lite dubbelt här. Det kan både betyda kataklysmisk variabel (som dvärgnova och intermediat polars) och den där mätningstypen, C-filter mätt med V-band-magnituder (för att skilja från CR, bilder tagna med C men mätta med R-band-magnituder).
Kul att du fortsätter följa NSV01161! Har du kunnat se några kortare variationer där, med nån identifierbar period? Jag är lite osäker på stjärnans fysik, men nog antas det vara en skiva av material runt den som skulle kunna variera?
Magnus
Hej!
Medan regnet öser ner och molnen hopas kommer här en liten status-uppdatering på mitt SUNSCAN-projekt.
Alla delar (utom två som jag missade) är nu printade och montering har börjat. Som synes i själva kroppen (högra delen) sitter två linser på plats i sina tuber och med god vilja kan man också se en liten spegel längst “ner” på bilden.
Även om printandet tog lite tid och några grejer fick jag göra om för de blev inte bra, så måste jag säga att kvaliteten på grejerna är fantastisk. Det är gängade delar som fungerar helt perfekt. Nu har jag printat med carbon (RigidX filament) och det bidrar kanske, men allt passar extremt bra. Och jag är djupt imponerad över designen – det är smart, det är lätt att sätta ihop, och det hela känns väldigt stabilt!!
Så, ganska lagom till vintersolståndet så är kanske min Sunscan klar för användning!
Magnus
Hej!
Spännande!!! Jag började obsa den för den var på CBA-listan och var möjlig här hemifrån 🙂 Många är för ljussvaga för tidsserier med den kandens som behövs med mitt hem-teleskop (C11-an).
Jag är i alla fall nu lite undrande inför att det skulle vara superpucklar – det här är ju en IP, eller hur? Hrm.
Magnus
Kanon!
Kanske CVs är mer spännande för tidsserier än YSOs – men det beror väl på om du vill använda bilderna också för annat – YSOs är ju ofta positionernade i vackra nebulosor…
Hur tänker du processa dem? Det finns inga referens-magnituder för C, men man brukar använda V.
Magnus
Hej!
Hrm. Bra fråga. Jag har Clear-filter. Det är ju “full transmission”:
Så fotometriskt borde det ju inte vara nån skillnad? Med MWT använder jag Lum, det stoppar väl IR och UV….?
Saken är ju att med C är man mest intresserad av variation (perioder) och mindre av exakta magnituder. C innebär att man får mer ljus och kan ha kortare exp-tider och därmed bättre fånga korta perioder.
Tänker du tidsserier eller hur tänker du med YSOs? Jag använder C i huvudsak till CVs, just nu mest IPs.
Magnus
Hej!
Den här står högt på min priolista just nu, som ett prioriterat objekt i CBAs lista. Är det möjligen så att perioden ändras? Jag menar, det är för att följa ändringar i perioden som vi obsar dessa IPs så intensivt.
Magnus
Hej Jim!!
Har ni?? Så kul!!! High resolution mode, med 2400 l/mm?
Men vad menar du med att vinter gjorde det svårare? Nu är det ju lättare för det är mörkt hela tiden 😉
Har ni kunnat testa den? Jag hjälper mer än gärna till om ni behöver råd och så.
Magnus
-
AuthorPosts
Senaste inläggen
-
16″ Dobson teleskop
tråd av MartinElfstrom
-
ngc 2634
svar av Hans Bengtsson
-
Io passerar Jupiter (film)
tråd av Bengt Ask
-
Jupiter
tråd av Håkan Barregård
-
Mars
tråd av Håkan Barregård
-
Aktuell solaktivitet
svar av Gustav Holmberg
-
Planeterna börjar rada upp
tråd av PeterR
-
Månadens bild
svar av Fredrik Silow
-
Draco triplet
tråd av Bergquist Christian
-
Meteoritfall på film
svar av Thomas Karlsson
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 36 st
Senaste 7 dagarna: 3095 st
Senaste 30 dagarna: 8939 st