Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Tack Torbjörn, vilken lista! Otroligt vad du hann med. Den listan ska jag ha som referens om jag någon gång får möjlighet att observera under södra stjärnhimlen.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEMan noterar att OIII-signalerna har samma orientering relativt stjärnan i samtliga fall. Fick mig att tänka att det sannolikt rör sig om en optisk effekt/artefakt. Om man ändå ska spekulera i en fysisk förklaring kanske det vore kopplat till stjärnvind och/eller strålning från WR-stjärnan i Crescentnebulosan?
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEOtroligt tjusig och spännande bild. Södra stjärnhimlen i all sin prakt. Blicken dras mot alfa och beta centauri och södra korset.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAETimo, glöm inte ta med spännande historier om inhemska creepy crawlies som kanske dyker upp oväntat under obspassen i bushen 🙂
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEFantastiskt! Jättekul att se och läsa om. Hoppas det blir fler reseskildringar under kommande dagar.
Ha en fin resa båda två!
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEHej,
Objektet verkar finnas med på POSS II Blue-plåtar åtminstone, även om jag inte gått vidare och tagit reda på exakt vad det är. Se bifogat.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEAttachments:
Magnus,
Det spektrum du visade tidigare i tråden, var det taget med MWT? I så fall var det alltså stackade 5 min-exponeringar för totalt ca 25 minuter? Intressant att veta ungefärliga exponeringstiderna.
Igår kväll förevisades resultatet av spektrum tagna med SA200-gitter och ett 50mm-teleskop under en liten flare och man kunde se tydliga förändringar mot tillståndet utan aktivitet, framför allt hur blå delen av spektrumet blev mer framträdande under flaren.
Idealt hade jag velat köra en fotometrisk tidsserie i B med byte till SA200-gittret med jämna mellanrum, säg var 10:e minut, men med så långa exponeringstider kanske man måste välja. Antingen en högupplöst tidsserie i B eller att passet läggs på spektroskopi.
Hade ju även varit kul att kunna få in spektrumförändringen i olika delar av flareförloppet men 20 minuter är ju ofta så långt hela förloppet varar, så någon större tidsupplösning är det kanske inte tal om.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEIntressant! Tack Hans!
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEMagnus,
Nedan är en länk till inspelningen av ett av de senaste mötena. Från 2:00:00 ungefär presenterar en deltagare, CB, resultat från fotometriska observationer som gjorts parallellt med spektroskopiska. Han har visserligen inte fångat någon flare, men du kanske ändå tycker det är intressant att se hans spektroskopiska resultat och analysen av dem.
/David
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEMagnus,
Som jag förstår det brukar man modellera flares som en svartkropp vid 10000K ungefär, dess strålningstopp är alltså åt det blå hållet (men givetvis strålar den även i längre våglängder). B-filter gör att flaren sticker ut mer mot kontinuumstrålningen från stjärnan eftersom den som du säger är så röd. Flaren har en betydligt större amplitud i B än i t.ex. V vilket man tydligt ser om man kollar tidsserierna på AAVSO. Samma flare kan ge ett väldigt utslag i B men ett betydligt beskedligare i V.
Jag tror absolut att såna serier är jätteintressanta! Jag har inte satt mig in i spektroskopiska sidan av projektet än så länge men min gissning baserat på vad jag sett på presentationer är att upplösningen borde vara fullt tillräcklig.
/David
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAETack Hans! Jag har sett att AD Leo har haft många betydligt större flares senaste veckorna som vackert fångats av andra. En aktiv stjärna minst sagt.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEJaså är det ingen som har det, det var ju kul!
Jag tror jag fångade minst en flare i B-bandet från AD Leo natten mellan 19:e och 20:e februari 2025 med hjälp av MWT. Det tog mig ganska många timmar och flera tidsserier av inaktivitet innan det dök upp något, men åtminstone den tydligaste av dem fick jag medhåll av projektledaren att det var en mindre flare.
I efteranalysen beräknade jag luminositeten i B vid maximum till 9×10^29 erg/s och energin under hela flaren i B, som varade omkring 20 minuter, till 10^31 erg. Ska gå igenom det igen senare, men siffrorna verkar inte orimliga när man tittar runt bland litteraturen tycker jag.
Obsarna finns även uppladdade till SVO.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAE-
Det här svaret redigerades för 2 månader av
davhei.
-
Det här svaret redigerades för 2 månader av
davhei.
Attachments:
Så trevligt Magnus, det ska bli spännande. Tack för att du fixar!
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAEStod på en parkering med fri sikt åt SV med 80mm f6 refraktor och det var otroligt vackert måste jag säga, bland de mest estetiska obsar jag gjort tror jag.
Det var hela kompositionen med månskäran, kratrarna kring terminatorn, månens skuggsida i jordsken mot den svarta bakgrunden och strax utanför den mörka månranden, Saturnus, skarp och gulaktig i fin färgkontrast mot månen med ringarna som tunna streck. Mag +6,7 stjärnan intill saturnus bidrog också.
Hade förväntat mig att använda högre förstoring men fastnade i x48 som ramade in allting så vackert.
Kanonfint!
Kunde även visa ett par förbipasserande som blev väldigt glada. Kommer särskilt minnas den ena som hojtade förbluffat vid okularet och tackade för att jag gjort hennes kväll.
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAE -
FörfattareInlägg
Senaste diskussionerna
-
Månadens bild
svar av
Fredrik Silow
-
Anholt
tråd av
Hans Bengtsson
-
Z Cam
svar av
Johan Warell
-
Stora Magellanska molnet
svar av
timokarhula
-
Solen i Hɑ med SHG700
tråd av
Hans H
-
Solen i Hɑ med SUNSCAN
svar av
Magnus Larsson
-
Uppdateringar av SVO
svar av
Thomas Karlsson
-
Aktuell solaktivitet
svar av
Hans Bengtsson
-
Vintergatan Namibia
svar av
stoffe
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 76 st
Senaste 7 dagarna: 2294 st
Senaste 30 dagarna: 10444 st