Ökad molnighet? Data från 2009 och framåt.
- Detta ämne har 10 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 24-04-18 00:11 av Hakann.
-
FörfattareInlägg
-
15 april, 2024 kl. 12:19 #8092
Vi verkar alla tycka att det blir allt färre stjärnklara nätter. Jag bestämde mig för att se om det fanns några objektiva data att se på, och fann på SMHIs hemsida möjligheten att hämta ner historiska data som visar total molnmängd.
Värdena i datan är en siffra på den procetuella molnmängden vid varje mät-tillfälle (1-100%). Den för mig närmsta station som fortfarande är aktiv är Falsterbo, så jag valde denna.
Mängden data var väldigt stor (då man mäter 1 gång i timmen). Jag bestämde mig därför för att bara behålla mätningarna som gjort kl 02 på natten, eftersom detta är en “astrofotografiskt” bra tid att vara ute och fotografera stjärnhimeln. Jag slog därefter samman dessa kl 02-data i 30-dagars klumpar för att få bättre visualisering i mitt planerade diagram.
Slutligen skapade jag ett punktdiagram av dessa klumpdata och lät datorn beräkna en trendkurva (rödmarkerad i diagrammet) på hur den totala molnigheten utvecklats med tid.
Resultatet ser ni nedan och detta bekräftar vår känsla av att molnligheten ökat med tiden. Y-axels värde kan vara min 0, motsvarande 30 dagar med 0% molntäcke kl 02 varje natt, upp till max 3000, motsvarande 30 dagar med 100% molntäcke kl 02 varje natt.
Det finns möjligen (säkert?) bättre och korrektare sätt att göra detta på, men det var vad jag lite enkelt kunde göra just nu.- Detta ämne redigerades för 7 månader av ron@live.se.
-
15 april, 2024 kl. 12:42 #8093
Så intressant!
Det är ju en ganska svagt lutande kurva och upplevelsen är ju att det är en betydligt brantare försämring de tre år som jag hållit på. Tycker din ide var väldigt kreativ!
Det jag upplever i år är att där jag bor har det varit molnfritt dagtid men inte nattetid. I din kurva utgår du enbart från tiden 02:00?
Det hade varit enklare att läsa om Y-axeln hade haft kvar 0-100 % istället för att räkna om i timmar. Och jag hade gärna sett en X-axel med fler markeringar, kanske gärna per kvartal så man kunde följa årstiderna. För min del så är ju molntäcke sommartid ganska ointressant och det bör därför inte vara med i underlaget 🙂
Utrustning
TS ONTC808 20 cm (8 tum) newtonian
HEQ5 Pro (Rowan belt mod)
Risingcam 26 mp (IMX 571), kyld färgkamera.
Komakorrektor
Filter: Baader neodymium, Optolong L-Extreme, Noname Sii, Noname IR-pass, Noname IR-cut.
SVbony 60mm guidescope
ZWO ASI 224MC guide-/planetkamera -
15 april, 2024 kl. 12:55 #8095
Ja, det stämmer, all min data är från kl 02 varje natt.
Bra kommentar om X-axeln. Jag har redigerat bilden i mitt första inlägg och ökat antalet datum. -
15 april, 2024 kl. 15:04 #8096
Det sätt som man mäter molnighet på sedan några decennier tillbaka är mesoskalig analys (MESAN). Man kan då ange valfri longitud/latitud i norra Europa och för varje timme få molnigheten i procent, automattolkad från satellitbilder.
Med lite Excel-trixande kan man sedan sortera ut bara vissa klockslag, och med ytterligare trixande välja bara sådana klockslag då solen låg exempelvis mer än 15 grader under horisonten.
Jag har gjort ganska många sådana analyser, men är pensionerad sedan flera år tillbaka och har inte längre tillgång till rådata. Kan tänka mig att det dock genom SMHI Öppna Data faktiskt går att ladda hem data för den som är kunnig i programmering?
Det vore spännande att se en undersökning som baseras på molnmängsdata från MESAN och fokuserar på nattmolnighet. Kanske något för ett ex-jobb?
PS.
Om man kollar de fyra mörkaste månaderna, november-februari, så är det rimligt att förmoda att många klara nätter med stor utstrålning sänker månadsmedeltemperaturen, och att många mulna nätter med liten utstrålning i motsvarande grad höjer temperaturen.
För Falsterbo har medeltemperaturen för månaderna november-februari varit som följer. Serien startar med säsongen 2008-2009 och avslutas med 2023-2024.
3.0, 1.2, 0.1, 3.0, 1.9, 4.3, 4.5, 4.5, 3.2, 3.5, 4.3, 5.8, 3.9, 4.8, 4.5, 3.5.
För den klimatologiska standardperioden 1961-1990 var normalvärdet 2.1, och för standardperioden 1991-2020 var värdet 3.2. De senaste 11 ”vintrarna” (november-februari) har i Falsterbo utan undantag varit varmare än normalvärdet för 1961-1990, och endast en av dem har varit lika kall som normalvärdet 1991-2020. Det känns fullt möjligt att vi åtminstone storskaligt kan se nattmolnigheten vintertid öka i takt med den snabbt ökande temperaturen.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
-
16 april, 2024 kl. 02:10 #8104
Jag kan inte uttala mig om väderfakta, men vet hur jag ser det.
Jag har ju varit verksam i ca 10 år nu men mest utfört min astro på resor och jag insåg ganska tidigt att Sverige är ingen direkt bra plats för visuell astronomi ( som jag ser den och det sa Joel Knorring till mig dag 1 ) men med cowid upphörde mitt astro resande och det kom ju in ett 30” projekt då, så mitt projekt med en f/4 Carl Zambuto i Quartz och ett teleskop bygge med min egen spegelcell och fokuserare och med special gjorda kolfiber rör gjorda i nya Zeeland och själva teleskopet i Australien. Så det var ett world wide projekt med de bästa i brancshen. Efter mitt besök därnere 2017 utgjorde iden att obsa där näre i vildmarken i centrala delen ’on my own’ när teleskopet var klart och sedan skulle det till LaPalma.
Men med cowid hade teleskop byggaren gett mig ett bud att köpa den med spegeln och så fick det bli.
Mitt huvudprojekt var heller aldrig 18” utan större än 30”.
Och nu hade jag ju 30” placerat i Sverige och några resor var omöjligt då.
Men placering här har varit utan nån större nytta med endast ett fåtal nätter och förra året fastnade fokuseraren i frost och i år var det så kallt jag kunde knappt byta okular. Med tyvärr ofta mjölnar himmel på SQM 21 och med 4-5 timmar i bilen finns knappt nåt intresse kvar obsa i Sverige.
Är det inte moln är det kallt eller snö eller blåsigt och med vinterns snö blir det inget ’sting’ ändå, men vår och höst är regn en stark faktor och sen nymånen och på det sommaren.
Vintern går bort för mig men vill ju tro det funkar men väl vid teleskopet inser man läget ( även om ’hyffsat’ klart och man ger det en chans ) Nån riktigt bra natt händer ju ytterst sällan. Sedan fick jag med mig resten av ägarna ner Öland 2 år på raken ( dock mycket motvilligt skall sägas ) men nu sägs det att teleskopet ska stå där det står.
I detta fattar jag noll, och en av få bra lägen på ett år och en trevlig resa.
Men nu tänker jag inte ta upp den saken mer ( inget intresse finns sas )
Jag vet Öland kan leverera med lite tur och den tiden på året är det ju sköna nätter men vi hade otur nu 2 år på raken med moln och regn, men lite obs blev det trotts allt.
Nu senast i April hade jag bjudit in Mats Yderstig på 30” obs men vädret satte ju stopp för det. Dessutom hade elen gått och batterierna är utplockade så det hade blivit star-hop sas ( jodå det går med 30” f/3.7 ) men man blir bortskämd med go-to.Men visst får man ut en del ’fungerande’ nätter på 1 år men man bör ju då ha ett mindre flyttbart instrument och vara nära platsen och ha jobb som fungerar. Men den typen av astronomi är inte jag intresserad av personligen.
Jag har väl nya planer ( dock inte för Sverige ) och insett stjärnona står kvar så det får bli senare i livet.
Men förutsättning då är bra klimat och tillgång till mörk himmel.Notera ( detta är mitt perspektiv av Svensk astro gällande mig ) ang ’moln’ .
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hakann.
-
16 april, 2024 kl. 08:30 #8105
Jag undersökte denna fråga för några år sedan med data från SMHI från perioden 1961-2016. Jag skrev ett kort inlägg om detta i min gamla blogg som tyvärr är nu offline. Slutsatsen är att för vår observationssäsong här i Norden (Augusti – Maj) har det årliga antalet av observationer med mindre än 25% molnighet minskat:
Det finns några vetenskapliga artiklar som pekar på samma fenomen, som denna i Kanada:
Is Canadian cloudiness increasing?
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hernán.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hernán.
-
16 april, 2024 kl. 15:25 #8111
Har varit aktiv sedan 2012 på Öland, främst från min balkong i Borgholm. Fram till våren 2017 hade jag ca 60 obs-nätter per år, men med el Niño som startade upp hösten 2017 har antalet klara nätter på ön drastiskt minskat, från en mix med 30 mycket bra nätter (med vintergatsbandet klart synlig sent juli till tidigt sept) och 15 halvbra och 15-20 inte så bra nätter, har jag nu ca 10-15 nätter som är halvbra.
Till dessa väderfaktorer så finns två till, att luften över ön har klart mer fukt än före 2015, en kollega i GAF uppskattade att från ca 2019 har vi haft 60-70% högre luftfuktighet, en annan, icke-väderfaktor är, som Jörgen T, GAF, mätt över ön i flera år, en klart ökad ljusföroreningsgrad (https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=8.00&lat=56.6764&lon=16.7508&state=eyJiYXNlbWFwIjoiTGF5ZXJCaW5nSHlicmlkIiwib3ZlcmxheSI6IndhXzIwMTUiLCJvdmVybGF5Y29sb3IiOmZhbHNlLCJvdmVybGF5b3BhY2l0eSI6NjAsImZlYXR1cmVzb3BhY2l0eSI6ODV9) där denna ihop med fukten dominerar på helt annat sätt.
-
16 april, 2024 kl. 16:30 #8112
När det gäller luftfuktighet så är det ju så, att den absoluta luftfuktigheten ökar i takt med att vi får ett varmare klimat. Men jag vet inte riktigt varifrån uppgiften ”60-70 % högre luftfuktighet” skulle ha kommit. Visserligen blir det varmare och varmare, men inte i den takten att absoluta luftfuktigheten kan ändras så dramatiskt på bara några år.
Den absoluta luftfuktigheten är störst på sommaren, den relativa luftfuktigheten är störst på vintern. Här är en liten sammanfattning:
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/luftfuktighet-1.3910
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
Attachments:
-
16 april, 2024 kl. 18:29 #8117
Luftfuktigheten på Öland är helt beroende på hur mycket vinteris det är och sedan 2019 har denna i stort sett varit marginell, max 10-15 dagar per vinter. Detta ökar luftfuktigheten rätt dramatisk för hela året. Personen som angav en ökning på 60-70% har även noterat en kraftig ökning av dimma längs Ölands ostkust. Värderingen 60-70% är i hög grad baserat på observerad försämring av seeing, där han bor samt uppskatta från hans tidigare baseline, inte absoluta värden. Detta är från ett område med lite ljusföroreningar, SCM på ca 21.8 2015 och 21.0 idag, bortle 3. En annan faktor som stödjer denna bedömning, är att Öland normalt har haft ett semi-aridt klimat, vilket folk med kvalstergenererad astma kunnat erfara. Som själv drabbad, från praktiskt taget inga symtom före 2018, har antalet “anfall” ökat drastiskt till 7-15 anfall/månad, ett klart tecken på högre fuktighet.
Bör noteras att mellan 2000 till 2017 hade ön rätt omfattande vinteris som låg 1-2.5 månad, vilket gjorde att vi hade bra seeing även inne Borgholm. Periodvis var sundet endast öppet för isbrytande fartyg, vilket stabiliserade luftfuktigheten. Kylan frös ut fukten ut ur luften. Samman med torrare somrar denna period, hade mars-april ca 15 bra obs-nätter och 25 juli – 10 sept ca 25 bra och halvbra nätter. Som sagt, nu har vi ca 15 halvbra över hela året, SMHIs bild ger tyvärr inte tillräckligt med detaljer, då ökningen främst skett utanför angivna mätserien, dvs, efter 2018, samt att det är ett sammanslaget värde för hela landet, där man tydligt på sidan anger att kustzonerna uppvisar högre luftfuktighet.
-
17 april, 2024 kl. 08:34 #8118
Den uppgift som jag inte kan relatera till är att luftfuktigheten ökat med 60-70 %. Om det skulle gälla relativ luftfuktighet skulle det innebära att exempelvis 80 % ökat till 140-150 % vilket ju är fysikaliskt omöjligt. Den absoluta luftfuktigheten skulle man i princip kunna ange ha en procentuell ökning, men värdena 60-70 % blir inte realistiska. Så jag vet inte vad det är som ökat med 60-70 %.
SMHI har sedan många år tillbaka Öppna Data, vilket innebär att dataserierna fritt och gratis kan laddas hem av allmänheten, i csv-format (med semikolonseparation) som kan öppnas från Excel. Det betyder exempelvis att man på timnivå kan hämta relativ fuktighet för Ölands södra udde, Ölands norra udde och Kalmar flygplats. Rekommenderas! Sedan kan man i Excel behandla data som man vill, rita diagram, osv.
Bifogar ett klipp med relativ fuktighet från Ölands södra udde, för att visa hur filerna ser ut.
https://www.smhi.se/data/sa-anvander-du-tjansterna-for-oppna-data-1.145103
PS:
Det går faktiskt också att ladda hem Grib-filer med MESAN-data (och därmed timvis molnighet som baseras på satellitbilder). Men sådana filer blir snabbt monstruöst stora och skulle kunna krascha vilket system som helst, så det hela är begränsat till max 7 dygn i taget. Internt inom SMHI finns dock gränssnitt som ger möjlighet att på kontrollerat sätt ladda hem långa serier utan att man kraschar något. Det gav mig förresten musarm, men det är en annan historia …
https://www.smhi.se/data/ladda-ner-data/ladda-ner-fran-gribarkiv
PS 2:
Jag beräknade en gång antalet månatliga ”stjärntimmar” i Göteborg åren 1999-2011, se länk. Man måste läsa texten för att förstå tabellen.
http://www.astronet.se/phpBB3/viewtopic.php?t=5121&sid=f66e00dff8eca7ca8dd0eda863a297a5
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hans Bengtsson.
Attachments:
-
18 april, 2024 kl. 00:11 #8131
Trist att höra om läget på Öland har försämrats även om jag inte tror på så snabb förändring av klimatet, men lokalt kan ju snabbare variationer ev ske men att dra stora slutsatser om klimatet köper jag inte, och ang astronomin handlar det ju mycket om tur för ett star party eller en nymåne helg ( så är det ju överallt i världen ) Jag har ju varit till Öland flera gånger innan vi tog ner 30 tummaren och då har jag varit mycket nöjd faktiskt.
Men Nu var ju tråden om moln, men jag ser inte just ’moln’ är det stora hindret varar mitt inlägg.
Mjölnarhimlen eller SQM 20.5 är en klassiker.Men bevisligen går det än bedriva bra astro på både foto och visuellt med mängder av ’hyffsade’ nätter om man är beredd at tulla lite på kvaliten ( ex stå ut med kyla å dålig himel mm ) men då ha enkelt tillgång på utrustningen.
Men jag ser idag det hela från mitt läge som extremt få ’fungerande’ nätter och jag förstår de som är/blir ’kritiska’.
-Jag är villig att dra det så långt att Öland gäller och har man otur då den veckan får man ta det.Vi som bor här får sas gilla läget.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hakann.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hakann.
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Hakann.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Senaste inläggen
-
HT Cam
svar av Hans Bengtsson
-
LDN936 in BW
tråd av Daniel Axelsson
-
M 42
tråd av Håkan Paulsson
-
Jupiter med nya stormen i SEB
tråd av PeterR
-
Jupiter med Ganymedes
tråd av Hans H
-
Uranus och Neptunus
tråd av Hans H
-
Aktuell solaktivitet
svar av Hans Bengtsson
-
U Gem
svar av Hans Bengtsson
-
NGC 7822
tråd av Petter Åström
-
M76 den lilla Hantelnebulosan
tråd av wimvb
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 31 st
Senaste 7 dagarna: 1463 st
Senaste 30 dagarna: 9308 st