Ämnessvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Den här sidan kan vara ett bra hjälpmedel för att hitta 2023 BU när det blir dags för passagen:
https://theskylive.com/planetarium?objects=sun-moon-2023bu-mercury-venus-mars-jupiter-saturn-uranus-neptune-pluto&localdata=59.3252%7C18.0143%7CUnnamed+location%2C+Sverige%7CEurope%2FStockholm%7C0&obj=2023bu&h=23&m=15&date=2023-01-24#ra|9.665259581676239|dec|42.54621741818423|fov|53.64999999999998
Jag har angett mina koordinat för Stockholm men det går att sätta valfritt och det går också att zooma in i kartan.
/*Peter R
Väldigt snyggt fångat. Det verkar som att antisvansen har ökat i styrka och stoft svansen överlappar med jonsvansen på de senaste bilderna som jag har sett idag 23/01, om jag tolkar dem rätt.
Du skrev under din andra bild på kometen att du hade använt dig av “custom tracking” på monteringen. Det låter som en suverän funktion. Hur fungerar det i praktiken, matar du in banelementen i själva monteringen?
Att tracka på själva kometen borde vara ganska enkelt för tillverkarna att implementera i alla lite mera avancerade monteringar kan tyckas.
/*Peter R
Tack Johan,
Det har varit ganska bedrövliga väderförhållanden under hösten och vintern med 3 undantag då jag har haft magisk seeing, något av det bästa någonsin. Däremot har vibrationer på grund av vindpustar gjort att resultatet har blivit något sämre än förväntat.
Det här är ett av få tillfällen då jag över huvud taget har fått med tydliga detaljer i den blå kanalen men det hjälps upp av att jag bildbehandlar med hög kontrast och skärpning. Annars brukar den blåa kanalen mest påvisa moln och dis som albedo zoner. Men du har säkert rätt att den lilla obstruktionen av sekunden hjälper till för jag har nästan aldrig sett en bra blåkanal tagen med SC teleskop, inte ens med C-14 som verkar vara den vanligaste tuben bland planetfotografer.
Jag tog 19 sekvenser på Mars men jag anpassar hela tiden exponeringstiden när slöjmoln passerar. Jag försöker hålla histogrammet på mellan 75-82% men helst inte över så exponeringstiden har varierat mellan 10 till 27 ms.
Nej ingen derotation i Winjupos men jag tänker mappa de bästa bilderna snart och hoppas att vi ihop med dina bilder ska kunna få till en heltäckande karta över den här oppositionen. Tyvärr ser väderleken inte bra ut för de kommande 10 dagarna.
/*Peter R
-
Det här svaret redigerades för 2 veckor av
PeterR.
En lite mera utförlig presentation av bilden,
Jag hade väldigt bra förhållanden vilket även syns i färgkanalerna där grönt och faktiskt även blått (kan vara svårt att se på grund av högre brus och sämre kontrast) är aningens skarpare än rött. Det är mycket sällan de kortare våglängderna ger bättre skärpa men det är på grund av turbulensen som ofta är väldigt hög och dämpas i rött och ir.
Tack Torbjörn,
Den här säsongen verkar både Mars och Jupiter vara ganska lugna men de är ändå föränderliga vilket gör att de alltid är spännande att dokumentera. Härligt att Jupiter nu åter stiger på natthimmeln efter några svåra år. Jag tog min första färgbild av Jupiter för exakt 50 år sedan.
Bilden ovan visar syd uppåt och den stora ovalen upptill är Oval BA som uppstod när 3 vita ovaler gick ihop år 2000. Den har även ändrat färg till gul-orange och fick då tilläggsnamnet GRS Junior.
Man förväntade sig att Oval BA skulle slukas av GRS när de första gången passerade varandra men så blev det inte och de har passerat varandra flera gånger sedan dess, bl. a kunde vi dokumentera det i vårt gemensamma Jupiterprojekt 2014.
2020 fötograferade Hubble det senaste odramatiska mötet men vad man kan se är att Oval BA har tappat färgen och blivit gråvit vilket även syns i min bild.
-
Det här svaret redigerades för 2 veckor av
PeterR.
Verkligen en fin bild av komet c/2022 E3 (ZTF). Jag uppskattar din bildbehandling som behåller en mjuk teckning utan att fräta ut kärnan.
Vi har varit lite svältfödda på fina ljusstarka kometer under senare år. Framför allt minns jag förväntningarna vi hade när komet ISON C/2012 S1 förutsågs bli en ljusstark komet runt julen 2013. På Wikipedia står det bl. a.: “Vid periheliepassagen den 28 november kunde C/2012 S1 ha blivit riktigt ljusstark och det fanns rent av en chans att den kunde bli ljusstarkare än fullmånen”. Men den överlevde tyvärr inte passagen runt solen utan förångades och löstes upp till allas stora besvikelse.
Så jag ser fram emot lite klara nätter framöver.
/*Peter R
Oj, vilken vacker bild i full upplösning och snyggt bildbehandlad.
Den lite ovanliga bruna färgen på galaxen, kommer den sig av att den ligger bakom stoftmoln?
/*Peter R
Tack Fredrik,
Nej jag tror inte det är någon sandstorm. Däremot har det uppstått ett randmoln som syns som en grå-blå zon uppe till höger i bilden.
Jag har nu stackat klart en till bild tagen nästan 2 timmar senare. Trots att Mars stod betydligt högre så var förhållandena sämre så detaljerna är mindre fina men den visar tydligare randmolnet.
Jag har använt dessa bilder och mappat om dem till cylindriska och polära projektioner som jag sedan har stackat till denna vy av nordpolen samt en kortare animation som jag inte har lyckats ladda upp.
-
Det här svaret redigerades för 1 månad av
PeterR.
11 december, 2022 kl. 21:32 som svar på: Mars ockulteras av Månen vid oppositionen den 8:e december. #2304Nu har jag stackat några av de bästa filmrutorna av ingressen.
Den får mig att associera en aning till Apollo 8s bilder på jorduppgången bakom månen.
Attachments:
11 december, 2022 kl. 13:13 som svar på: Mars ockulteras av Månen vid oppositionen den 8:e december. #2299Det har verkligen varit en utmaning, först att över huvud taget kunna fånga händelsen då väderprognosen såg mörk ut.
Dessutom var det slöjmoln, blåsigt, -7°C och trotts 2 värmeband var det svårt att hålla C9-ans menisk frostfri. Ockultationen ägde rum på bara ca 19 – 12° höjd med svår turbulens.
Men vem klagar? Allt funkade trots allt bra och det var fantastiskt att bevittna denna sällsynta händelse.
Filmerna är i SER-format och består av ca 17.000 frames som har konverterats, förstärkts och malts ner till ca. 1 minut
Nu har jag lagt upp en liten filmsnutt på Youtube som visar ingressen och egressen uppspelade 8x ursprungliga hastigheten: https://youtu.be/_cFBpah4Qtg
/*Peter R
8 december, 2022 kl. 21:14 som svar på: Mars ockulteras av Månen vid oppositionen den 8:e december. #2281Jag riggade allting och testade utrustningen igår kväll sedan blev det 2 timmars sömn innan jag var igång igen vid 4-tiden.
Slöjmoln, -7°, svår turbulens och en envis frostbildning på menisken till min C9:a men när det var dags så funkade ändå allting bra. Jag lyckades filma hela inträdet och utträdet men jag måste bearbeta materialet då filmerna ligger på nästan 100 Gb. Blir troligtvis så att jag lägger upp den på Youtube så småningom om.
Första bilden är tagen igår kväll då det var en vacker månhalo. Mars alldeles till vänster om månen och Jupiter till höger i bild närmare horisonten, fotograferad med fisheye på 8 mm.
Bilderna 2 och 3 är en stackad sekvens på Mars och en singelbild på månen tagna strax innan första kontakten och sammanslagna, med motsvarande bilder från filmeskvensen som mall.
/Peter R
-
Det här svaret redigerades för 1 månad av
PeterR.
1 december, 2022 kl. 22:37 som svar på: Mars ockulteras av Månen vid oppositionen den 8:e december. #2203Jag har också observerat några ockultationer och det är alltid en stark upplevelse, mycket mer än vad man kanske tror.
Men Mars har jag heller inte obsat, hoppas att det blir av nu.
Jag hittade den här filmsnutten som mästerfotografen Thierry Legault tog i Portugal 2020 och där Mars passerar längs månranden: http://www.astrophoto.fr/mars_occultation_20200906.html
Tack Thomas för listan, bortsett från Uranus och Mars nu i dec-jan så är Saturnus 2025 högintressant i närtid. Listan visar också hur sällsynta dessa ockultationer är och att det kan vara värt att offra lite nattsömn på dessa händelser, om väderleken sammarbetar vill säga.
Bifogar en bild som jag tog den 26 juni 2016 där man ser Neptunus som precis kommer fram nere till höger av månkantens skuggsida. Kraftigt dis/slöjmoln gjorde det svårt att fotografera i morgonljuset.
/*Peter R
-
Det här svaret redigerades för 1 månad av
PeterR.
Attachments:
Torbjörn, vilket fint lättviktsbygge och nya uppgifter för Vixenmonteringen!
Är det ett nytt reseteleskop och vad är det för specifikationer på optiken?
Funkar det att nå altitudinställningen medan du observerar?
/*Peter R
Ni som vill delta i Solsystemsektionens planetmöte på torsdag kan nu skicka mig en intresseanmälan till
peter[punkt]rosen[snabel-a]saaf[punkt]se (det som är inom klamrar ersätter ni givetvis med . och @)
så kommer vi snart att skicka er en länk till mötet.
Välkomna
Peter Rosén, sektionsledare
Inför kommande planethöst och vinter kände jag att det var dags att fräscha upp kunskaperna med en del program som jag inte har använt på snart ett år så jag processade denna bild och en tagen två dagar tidigare, i Winjupos och la ihop dem till en partiell karta i Photoshop. Sedan gjorde jag en animation aom motsvarar ca 2 timmars rotation. Io syns nere till höger.
/*Peter R
-
Det här svaret redigerades för 3 månader sedan av
PeterR.
-
Det här svaret redigerades för 2 veckor av
-
FörfattareInlägg
Senaste inläggen
-
Jordsnuddaren 2023 BU
svar av
Thomas Karlsson
-
C/2022E3 (ZTF)
svar av
Månsdahl
-
GK Per i miniutbrott
svar av
Hans Bengtsson
-
Meade ETX 80AT-TC
tråd av
Månsdahl
-
C/2022 E3 (ZTF)
svar av
ron@live.se
-
C/2022E (ZTF) närbild
tråd av
Håkan Barregård
-
Två teleskop ska bli ett
svar av
Hakann
-
Mer NGC 459
svar av
Hans Bengtsson
-
Nytt om M31
svar av
Hakann
-
Kometen C/2022 E3 (ZTF)
svar av
Hakann
-
Mars 23-01-18 Animation
tråd av
PeterR
-
Herschel 2500 Torbjörn
svar av
Månsdahl
Senaste nytt från SAAF-webben
Kommande evenemang
- Det finns inga kommande evenemang.