• Hem
  • SAAF
  • Bildgalleriet
  • Kalendariet
  • Registrera användare
  • Logga in
Skip to content
  • Hem
  • SAAF
  • Bildgalleriet
  • Kalendariet
  • Registrera användare
  • Logga in

  • Hem
  • SAAF
  • Bildgalleriet
  • Kalendariet
  • Registrera användare
  • Logga in

PeterR

  • Profil
  • Startade ämnen
  • Skapade svar
  • Deltagande
  • Favoritmarkeringar

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 122 totalt)
1 2 3 … 7 8 9 →
  • Författare
    Inlägg
  • 11 juli, 2025 kl. 10:41 som svar på: NLC från Stockholm i natt #12500
    PeterR
    Deltagare

      Min observation av 2 skikt som rör sig i motsatt riktning har nu publicerats på SpaceWeather ihop med en djupare analys och möjligtvis är detta första gången fenomenet har fångats så tydligt på video.

      https://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=11&month=07&year=2025

      avatar
      7 juli, 2025 kl. 10:31 som svar på: Nu ligger Jupiterfilmen uppe på Youtube #12466
      PeterR
      Deltagare

        Efter att jag la upp filmen på Youtube har flera amatörastronomer frågat om det skulle gå att sakta ner flödet i sekvenserna. Det är lättare sagt än gjort eftersom antalet kartor är begränsat till det som jag har fått ihop från riktiga bilder. Filmen flyter på i 30 bilder/s och att gå ner till 15 b/s skulle göra att det hackar/flimmrar då jag tror att den lägre gränsen ligger runt 20 b/s så det var ingen lösning.

        Jag har ändå lyckats dra ner på farten till halva tidigare hastigheten så nu är sekvenserna 24 sekunder långa vilket alltså motsvarar utvecklingen över mer än 100 dygn eller ca 240 jupiterrotationer. Det är ändå en hastighetsökning på 360.000 gånger jämfört med “real time”. Jag har också reducerat antalet övertoningar och ersatt dem med raka klipp. Kanske mindre visuellt tilltalande men i gengäld syns sekvenserna i sin helhet.

        Den nya filmen ligger här: https://www.youtube.com/watch?v=CvbVDzdhF6E

        2 juli, 2025 kl. 09:32 som svar på: En otroligt ljusstark meteor dagtid #12394
        PeterR
        Deltagare

          Tack Hans,

          I morse när jag vaknade kom jag på att det var fel i UT tidsangivelserna men tänkte inte på SNT versus SST så nu har jag rättat till båda.

          I Aftonbladets artikel står det “– Meteorer kan man se varje natt. Men en så här fin ser man kanske en gång var femte år.” Jag vet inte om detta kan stämma, Jag har nattetid sett flera ljusstarka meteorer under åren men den här var “once in a lifetime”.

          /*Peter R

          Tillägg: Den bästa filmen jag har sett hittills på boliden är denna av Vincent Bergman https://www.facebook.com/alandsradio/videos/vincent-bergman-filmande-det-som-kanske-var-en-meteorit-eller-en-bolid-det-m%C3%A4rkl/1978924069525038/

          Många filmer har saturerat på grund av det starka ljusskenet och visar då bara en vit boll men första bilden i Vincents film visar ganska bra färgerna så som jag såg dem genom nästan hela förloppet där det gröna huvudet var mest iögonfallande och färgerna var betydligt intensivare.

          © Vicent Bergman från FB

          • Detta svar redigerades för 1 vecka av PeterR. Anledning: Tillägg
          2 juli, 2025 kl. 00:47 som svar på: En otroligt ljusstark meteor dagtid #12389
          PeterR
          Deltagare

            Det verkar vara en stor nyhet som har tagits upp av flera medier. Det verkar ha varit en bolid men jag hörde inte smällen som beskrivs.

            https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Jbdg2P/mystiskt-foremal-pa-himlen

             

            28 juni, 2025 kl. 13:56 som svar på: Nu ligger Jupiterfilmen uppe på Youtube #12380
            PeterR
            Deltagare

              Tack Hans för att du la upp länken till SpaceWeather.

              Projektet har även uppmärksammats med en artikel på PetaPixel: https://petapixel.com/2025/06/24/amateur-astronomer-spent-seven-months-creating-a-unique-look-at-jupiters-massive-storms/

              I övrigt har det dragit till sig ett relativt stort intresse i främst Frankrike där jag har tillbringat mycket tid med att diskutera olika aspekter av innehållet. Nu känns det som att det är läge att ta lite semester och kanske damma av solteleskopet 😎☀️

              23 juni, 2025 kl. 17:56 som svar på: Nu ligger Jupiterfilmen uppe på Youtube #12314
              PeterR
              Deltagare

                Tack Johan,

                Jag har nu tagit bort videon från Youtube och ersatt den med en ny version utan texter då jag störde mig på att det inte gick att fokusera på innehållet då man ständigt måste läsa om vad man ser. Nu är den mycket mera njutbar och jag har istället flyttat över alla förklaringar till beskrivningen under videon. Nya länken: https://youtu.be/x1W_Ux_jgaE .

                Beträffande de ljusa fläckarna nära nordpolen så är de riktiga, det har jag nu kunnat bekräfta genom att ladda ner polkartor från ALPO Japan och jämföra. Men det du beskriver får bli ett separat projekt som bara fokuserar på polregionerna. Nu var det nordpolen som var bäst belyst men det skulle också vara spännande att göra samma sak på sydpolen när det blir “sommar” där 😀

                Det går att animera även de råa kartorna men för att få till ett konstant tidsflöde och så här mjuka rörelser måste det nog till interpolation, jag har i alla fall inte kommit på något annat. Det är också därför jag i dagsläget inte vill arbeta vidare med nordpolssekvenserna för de är inte interpolerade utan helt råa och kommer inte att bli bättre än så här. Jag ska höra med Gerald Eichstaedt eller Björn Jònsson (om jag får tag på hans e-mail) om det har gjorts några nya kartor över området sedan ca 2021 som då också kan användas vid jämförelse av strukturer. De befintliga bilderna på Mission Junos hemsida är svårtolkade då man inte vet riktning, skala och där halva polen befinner sig i skugga.

                /*Peter R

                14 februari, 2025 kl. 12:55 som svar på: Jupiter med 2 stormar #11163
                PeterR
                Deltagare

                  Planeten Mars fotograferad vid samma tillfälle som Jupiter här ovan alltså under medelmåttiga förhållanden. Johan Warell skrev under sin publicerade bild den 11:e “Den långa mörka rännan Rima Borealis tudelar norra polarkalotten” och jag tycker att man kan skönja den väldigt svagt även i min bild.

                  Det mörka området ovanför bildens mitt är Terra Meridiani. Fram till oppositionerna 2016 och 2018 låg den frilagd med en ljusare region ovanför men den verkar undan för undan ha fördunklats https://stsci-opo.org/STScI-01EVSZXJDA88VMPPT9D0V5QFGB.png. Dessa bilder visar norr uppåt och 2018 härjade en stor sandstorm som gjorde alla albedostrukturer mindre tydliga.

                  • Det här svaret redigerades för 5 månader sedan av PeterR.
                  • Det här svaret redigerades för 5 månader sedan av PeterR.
                  avataravatar
                  16 januari, 2025 kl. 19:16 som svar på: Komet C/2024 G3 ATLAS från Stockholm #10922
                  PeterR
                  Deltagare

                    Den här bilden som är en av de tydligaste av totalt ca 80 bilder illustrerar ovanstående bildbehandlingsresonemang.

                    Den övre raden visar hur osynlig kometen är både i RGB och i de 3 enskilda färgkanalerna med i stort sett original färgbalans. Genom att skifta färgbalansen, öka kontrasten och skärpan framträder kometen och svansen. Jag har genomgående använt mig av råfilerna i 16 bitar som är ställda i Adobe CameraRaw.

                    Bruset som blir väldigt framträdande får man reducera genom att stacka flera bilder. Här har jag stackat 5 stycken men det räcker inte för att få en helt jämn bakgrund.

                     

                    Attachments:
                    1. Komet-synligorande.jpg

                    16 januari, 2025 kl. 11:10 som svar på: Komet C/2024 G3 ATLAS från Stockholm #10916
                    PeterR
                    Deltagare

                      Tack alla 🙂

                      Hej Johan. Jag tog 2 bilder vid varje helminut från 07:35 till 08:15, en med uppmätt normalexponering och en med +1 steg. “Olika exponeringar” betyder att jag varje minut också kompenserade för att himmeln blev ljusare så exponeringstiden ökade kontinuerligt från 1/12 s –  f/5,6 –  Iso 400  till 1/125 s för sista bilden.

                      Eftersom jag trodde att det skulle bli lätt att detektera kometen på bilderna så var jag lite “slarvig” vid fotograferingen och det kan skifta med upp till 7-8 sekunder från helminuten mellan bildparen. Det låter kanske inte som så mycket men i praktiken motsvarar det flera pixlars vobblande av kometens koma från bild till bild vid en inverterad tracking, dvs en motsvarande förskjutning av bilderna för en stackning. Det går ju att göra ett excelark med den exakta pixelförskjutningen i x och y mellan tagningarna (men kan nog bortse från fältrotationen under ett så pass kort intervall)  men kändes som väldigt tidskrävande metod med högst osäkert resultat.

                      Jag hade nog ändå testat detta om inget annat hade hjälpt men lösningen var mycket enklare. Man måste jobba med råfilerna och någorlunda neutralisera färgbalansen i den del av himmeln där kometen befinner sig samtidigt som man ökar på kontrasten, skärpan och allt som kan öka separationen mellan pixelvärdena, det är ju bara frågan om att få fram en positiv detektering i detta skede och inte en vacker gryningsbild, det kommer senare. Att neutralisera färgbalansen är det viktiga steget för färgerna är väldigt mättade, nära saturering från det orangeröda nertill till det turkosblåa upptill. Luminans och mättnad är de 2 beståndsdelarna i alla färgbilder men även varandras motsatser dvs en hög mättnad minskar separationen i luminans som står för kontrasten. Genom att neutralisera färgbalansen så bidrar alla 3 färgkanalerna i högre grad till luminansinformationen i bilderna. Ock då kunde jag se den lilla ljusa punkten som förflyttade sig från bild till bild

                      Nu i efterhand så kan jag tänka mig att det troligtvis också fungerar genom att omvandla alla bilder till gråskala eller bara använda grönkanalen som står för 2/4 ljuskänsliga sensorer jämfört med rött och blått som bara står för 1/4 vardera. Jag ska testa det senare.

                      En gång man har detekterat kometen är det lätt att göra en visuell förskjutning och stackning. Detaljbilden på kometen är en stack av 4 bilder och gjorde att den lilla svansen blev synlig.

                      /*Peter R

                      15 januari, 2025 kl. 17:46 som svar på: Komet C/2024 G3 ATLAS #10911
                      PeterR
                      Deltagare

                        Frågan kommer ganska naturligt varför det har gått att se kometen med blotta ögat samt fotografera den enkelt även efter solens uppgång från mellan- och sydeuropa och att det har varit näst intill omöjligt från våra breddgrader. Den synbara vinkeln mellan kometen och solen är ju desamma oavsett latitud så vad beror skillnaden på?

                        Hans, med utgångspunkt från dina intressanta länkar har jag hittat en animation som visar hela perihelium passagen från den 11:e till den 15:e https://soho.nascom.nasa.gov/data/LATEST/current_c3_combo.mp4 .

                        Och några till länkar: https://spaceweathergallery2.com/indiv_upload.php?upload_id=219425 https://spaceweathergallery2.com/full_image.php?image_name=Toni-Scarmato-tricromy_1736872439.jpg . Här ser man ett stort antal svansar varav en del borde väl tyda på ett visst sönderfall i flera fragment. Hur som helst är det en vacker komet och synd att den bara kommer att vara synlig på södra halvklotet liksom McNaught var 2007 när den utvecklade en fantastisk solfjäderformad svans som vi gick miste om.

                        /*Peter R

                         

                        14 januari, 2025 kl. 22:34 som svar på: Komet C/2024 G3 ATLAS från Stockholm #10884
                        PeterR
                        Deltagare

                          Tack Hans,

                          Men jag skulle nästan ändå vilja hålla med dig om att den är “osynlig”.

                          Jag har gått igenom alla bilder jättenoga flera gånger och det fanns inte en tillstymmelse till någon ljus prick. Men så kom jag på en ny bildbehandlingsidé och då dök den diskret upp på samtliga bilder med en regelbunden förskjutning. Jag borde ha satt kameran med följe på en kameravridare för då kan man stacka 20-30 bilder även av något som verkar osynligt. Det var så jag lyckades få fram en några timmars gammal Danjonmåne mitt på dagen för några år sedan men jag trodde inte att det skulle vara så knepigt att få syn på denna komet.

                          avatar
                          12 januari, 2025 kl. 13:59 som svar på: Komet C/2024 G3 ATLAS #10836
                          PeterR
                          Deltagare

                            Tack Hans, så är det nog för trots att jag vet exakt var kometen borde befinna sig i bilderna så finns det absolut ingen avvikelse från himmelsbakgrunden.

                            Simuleringen i SkySafari visade att vinklarna gjorde det värt ett försök och det var ändå en fantastisk gryning att njuta av och väl värd att försaka lite nattsömn på.

                            Attachments:
                            1. IMG_9192.png

                            31 december, 2024 kl. 11:45 som svar på: Stor Flare i AR3712 – videosekvens #10706
                            PeterR
                            Deltagare

                              Grattis, verkligen fantastisk sekvens och fint fångat. Du har sparat den till en fin nyårsraket!

                              /*Peter R

                               

                               

                               

                              16 december, 2024 kl. 21:42 som svar på: En ny grej att obsa solen med #10545
                              PeterR
                              Deltagare

                                Det är en efterlängtad pryl och med tanke på det skyhöga priset för traditionella solteleskop kommer detta att kunna göra solobservationer i olika våglängder tillgängliga för en bredare skara amatörastronomer.

                                Bilder tagna med Solex har ofta varit imponerande och det ska bli väldigt spännande att se dina första resultat på solen, lägligt också inför maximum som väntas infalla under 2025-26.

                                /*Peter R

                                 

                                7 december, 2024 kl. 20:47 som svar på: Jupiter med nya stormen i SEB #10496
                                PeterR
                                Deltagare

                                  Stormutbrott i SEB

                                  Det här är egentligen en gif-animation men den visas bara som stillbild. Så fort det är löst så lägger jag upp animationen igen.

                                  • Det här svaret redigerades för 7 månader av PeterR.
                                • Författare
                                  Inlägg
                                Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 122 totalt)
                                1 2 3 … 7 8 9 →

                                Senaste diskussionerna

                                • LBN 537 Hummerklonebulosan
                                  tråd av Petter Åström
                                • Sommar- och höstprojekt: V2331 Cyg
                                  tråd av Gustav Holmberg
                                • NLC från Stockholm i natt
                                  svar av Johan Warell
                                • 3I/ATLAS
                                  svar av Johan Warell
                                • En ovanlig PN, Hu 2
                                  tråd av amv8vantage
                                • Nu ligger Jupiterfilmen uppe på Youtube
                                  svar av PeterR
                                • Studie av flarestjärnor
                                  svar av davhei
                                • Hundratals miljoner variabler …
                                  svar av Gustav Holmberg
                                • 50 Bortglömda Miror
                                  svar av Thomas Karlsson
                                • Planerat köp av astrokamera väcker många frågor
                                  tråd av Petter Öhman
                                • En otroligt ljusstark meteor dagtid
                                  svar av PeterR
                                • Aktuell solaktivitet
                                  svar av Hans Bengtsson
                                • SH2-132 Lion Nebula
                                  tråd av Mårten Frosth
                                • V0572 Vel = Nova Vel 2025
                                  svar av Hans Bengtsson
                                • Dvärgnovan SS Cygni i utbrott
                                  svar av Johan Warell
                                • Uppdateringar av SVO
                                  svar av Gustav Holmberg
                                • 8 tums spegel med längre brännvidd?
                                  tråd av Petter Åström
                                • Första bilderna från Rubin-observatoriet
                                  svar av Håkan Barregård
                                • Sharpstar 76EDPH
                                  tråd av Stefan Nilsson
                                • Sommarsolstånd 2025
                                  tråd av Miska

                                Månadens bild i galleriet

                                M 13 (Håkan Paulsson)

                                Årets bild i galleriet

                                C/2023 A3 (Tsuchinshan- ATLAS) (Andreas Holmström)

                                Senaste bilderna i forumet

                                LBN 537 (Petter Åström)

                                Nattlysande Moln – NLC (Peter R)

                                Hu 2 (Sven Eklund)


                                Senaste nytt från SAAF-webben

                                • Årsmöte 2025
                                • Telescopium nr 2 2025 ute snart!
                                • Telescopium nr 1 2025 ute snart!
                                • Telescopium nr 4 2024 ute snart!
                                • Telescopium nr 3 2024 ute snart!

                                Kalendariet

                                Träff under stjärnorna 2025
                                Träff under stjärnorna 2025
                                22 aug 25
                                Mariestad
                                Sagittarius 2025
                                Sagittarius 2025
                                28 aug 25
                                Degerhamn

                                Antal unika dagsbesökare (unika IP)

                                Idag: 430 st 

                                Senaste 7 dagarna: 2654 st 

                                Senaste 30 dagarna: 12391 st 

                                Logga in

                                Copyright Nattmolnet 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress