Ämnessvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Gittret sitter fast, finjustering av fokus sker genom att kameran flyttas axialt med hjälp av “Fine focus Wheel” som drivs av en servomotor.
En nackdel jag känner till är att designen ger viss astigmatism vilket vidgar spektrumet på höjden och därmed minskar känsligheten. En annan är att beamsplittern bara reflekterar 10% av inkommande ljus mot Lodestar men i praktiken nog inget problem. Bara att öka exponeringstiden något på guidern. Min montering med encoders behöver normalt bara cirka en guidepuls per minut om jag är hyfsat polinställd.
Det finns heller ingen möjlighet att enkelt byta ut installerat gitter mot ett med annan linjetäthet. Shelyaks instrument har väl den möjligheten.
Hans
-
Det här svaret redigerades för 1 månad av
Hans H.
Magnus,
Bifogar en sprängskiss på uppbyggnaden av spektroskopet tagen från manualen..
Jag använder bildflödet från den inbyggda Lodestarkameran för centrering. I PHD2 kan man lägga in en virtuell spalt i bildfältet via “View – Spectrograph slit”. Läget för denna kan justeras via “Slit position”. Koordinaterna för denna syntetiska spalt följde med leveransen från SX. Jag behövde bara göra en minimal justering. Min montering brukar peka ganska rätt, är man vilse går det lätt att göra en “platesolve” på en bild från guidern. Själva guidfunktionen via PHD2 sker på vanligt sätt. Jag brukar använda multistar guiding.
Som man ser av sprängskissen syns inte den verkliga spalten i Lodestars synfält, därav behovet av en virtuell sådan.
Hans
Attachments:
Hej Magnus,
Det blir ganska bra fokus på hela spektrumet tack vare konkavt gitter. Det finns inga linser i spektroskopet. Om man ska finlira är det dock nog bäst att finjustera fokus på det aktuella våglängdsområdet. Spektroskopet kan fokuseras remote via ASCOM.
Samma kväll tog jag några snabba testspektrum på Deneb och Markab men jag har inte studerat dessa i detalj. Tog dem mest för att kolla spektroskopsystemets känslighet i olika våglängdsområde. Gittrets blaze ligger på 400 nm.
/Hans
Hej Håkan,
Den lilla aperturen är trots allt ibland till viss fördel när man som vi oftast ligger under jetströmmen. Den ”skär” bättre igenom dålig seeing. Dessutom ger som bekant en APO högre kontrast tack vare avsaknaden av central obstruktion. Min erfarenhet är att en APO av god kvalitet oftast presterar ner mot teoretiska gränsen även vid ganska ofördelaktiga yttre omständigheter. Lägg därtill att TEC har en oljecementerad triplett som stabiliserar snabbt vid förändringar i temperatur.
Gutekunst ADC fungerar bra i praktiken, testprotokollet på mitt exemplar visar aberration på RMS 0.014 (1/73.2 wave) vid 520 nm och strehl 0,993. Lätt att justera tack vare att den håller bildcentreringen opåverkad. Jag har den kopplad via T2-gänga till Baader FFC, se bild. Kameran kopplar jag via T-2 Quick Changer. Massiv konstruktion, FFC + ADC väger drygt 800g.
ASI462 är visst intressant med sin känslighet i ir (mer än dubbelt så känslig jämfört 6200MM).
De små pixlarna gör dock för min del att jag i så fall får byta FFC mot tex PMx2 eftersom att FFC är svår att få under 3x.
/Hans
Hej Håkan,
Smidig lösning, det ser inte så skrymmande ut med ett skjuttak som går över befintligt garage.
Hur hanterar du fukt och kondens vid t ex snabba temperatursvängningar, din konstruktion ser rätt så ”luftig” ut. Har du vid behov ett extra skydd i form av t ex Telegizmo 365.
//Hans
Tog bildsekvens var 5:e minut under 2 timmar och gjorde försök till animation.
Se GIF-animation nedan.
-
Det här svaret redigerades för 4 månader av
Hans H.
Attachments:
-
Det här svaret redigerades för 1 månad av
-
FörfattareInlägg
Senaste inläggen
-
Jordsnuddaren 2023 BU
svar av
Thomas Karlsson
-
C/2022E3 (ZTF)
svar av
Månsdahl
-
GK Per i miniutbrott
svar av
Hans Bengtsson
-
Meade ETX 80AT-TC
tråd av
Månsdahl
-
C/2022 E3 (ZTF)
svar av
ron@live.se
-
C/2022E (ZTF) närbild
tråd av
Håkan Barregård
-
Två teleskop ska bli ett
svar av
Hakann
-
Mer NGC 459
svar av
Hans Bengtsson
-
Nytt om M31
svar av
Hakann
-
Kometen C/2022 E3 (ZTF)
svar av
Hakann
-
Mars 23-01-18 Animation
tråd av
PeterR
-
Herschel 2500 Torbjörn
svar av
Månsdahl
Senaste nytt från SAAF-webben
Kommande evenemang
- Det finns inga kommande evenemang.