UAA:s variabelprogram
Forum › Observationer › Variabla stjärnor › UAA:s variabelprogram
- Denna tråd har 6 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 23-04-03 14:37 av
Hans Bengtsson.
-
FörfattareInlägg
-
30 mars, 2023 kl. 18:17 #3832
Hej.
Delar en länk till Uppsala amatörastronomers variabelprogram som vi startade i oktober 2022. Det innehåller för närvarande sju utvalda, cirkumpolära variabler i Camelopardalis. Graferna uppdateras i och med varje ny observation tack vare en bra funktion i Svenska variabeldatabasen.
http://var.saaf.se/programinfo.php?program=29&lastdays=&highlight=&valj=V%E4lj+program
Mvh,
LasseH
Attachments:
-
30 mars, 2023 kl. 18:38 #3840
Hej!
Kul! Det finns många variabler i Cam ju 🙂
Hur har ni tänkt när ni valt ut just dessa, finns det nåt speciellt intresse eller plan bakom? Det är ju lite olika typ av variabler.
Magnus
-
30 mars, 2023 kl. 22:38 #3894
Det var Tomas W som fick fria händer att sätta upp vårt program, så det är nog bäst om han svarar. Men jag hoppas att åtminstone några av dessa stjärnor saknar observationer för att kunna säkerställa typen. Att de ligger i Cam är ju bra eftersom de går att obsa hela året minus sommaren.
/L.
-
30 mars, 2023 kl. 23:35 #3895
Jag blandade och gav utan allt för stor tankemöda. Men man kan fundera vidare och byta ut vartefter. T41-an har lite begränsningar som gör att man inte nog inte ska försöka välja för många objekt åt gången. En körning tar lite tid. Kameran är bra men lider av RBI, Residual Bulk Image, det bli rejäla skuggor efter längre exponeringar samt av starka stjärnor. Detta påverkar fotometrin, så man kan inte stressa och man måste se till att stjärnan inte hamnar på samma ställe som förra bilden.
-
31 mars, 2023 kl. 11:22 #3897
Hur automatisk är processandet av de här observationerna för er? Skulle vara kul om du kortfattat kunde beskriva hur observationerna görs och behandlas.
Funderde ni inte på att ta med fler än FU Cam från de 100 bortglömda mirorna? För mirorna 1-50 sammanställer ju jag resulaten varje kvartal. Finns på SVO under “Publikatoner -> Info 50 bortglömda miror”. Så för dem har vi nu data 11 år bakåt och skulle vara kul att fortsätta denna uppföljning, men det krävs ju att observationer görs…
Några av de 100 mirorna är riktigt intressanta som WX Her som uppvisar en stadigt minskande period de senaste 100 åren. Ett mycket ovanligt beteende som upptäckts i samband med våra observationer. V603 Per är också mycket intressant då det är mira med en av de längst kända perioderna, också det en upptäckt i projektet.
-
1 april, 2023 kl. 18:00 #4115
Processen är rätt så manuell, från början till slut.
Fem bilder per objekt och filter. Sju bilder om exponeringstiden understiger 15 sek. Avläsning i Vphot med hjälp av time series. Visuell kontroll och gallring av eventuella fel (cosmic ray, dålig tracking etc…). Därefter skapas AAVSO-report som sedan körs i TransformApplier för att skapa transformerade data som är medelvärdesberäknade, av 5 (eller 7) bilder skapas en observation.
Omständigt, måhända, men vi vill ha koll på att grejorna funkar som de ska. Vi får se om och när vi ändrar processen i framtiden. En något modernare kamera skulle kunna snabba på det hela. Nu går det åt mycket spilltid för att positionera om stjärnan på chippet mellan exponeringarna.
/TW
-
3 april, 2023 kl. 14:37 #4211
Blir spännande att se fortsättningen! Inte minst är det bra att ni mäter i fyra olika våglängder (BVRI), sådan info går knappast att hitta på andra ställen för dessa stjärnor.
Noterar att ni fångat Algol-stjärnan MP Cam nästan precis i primäreklips vid två separata tillfällen. Våglängden för magnitudvariationen (12.5-14.3) ges i GCVS och SVO som R men i VSX som ”clear”. Tycks ungefär motsvara V enligt era mätningar hittills.
Sekundäreklipsen har ni obsat vid ett tillfälle.
-
Det här svaret redigerades för 2 månader sedan av
Hans Bengtsson.
Attachments:
-
Det här svaret redigerades för 2 månader sedan av
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på denna tråd.
Senaste inläggen
-
R CrB
tråd av
Hans Bengtsson
-
Sagittarius 2023
tråd av
Fredrik Silow
-
Bilder till Telescopium
svar av
Fredrik Silow
-
MU Cam
svar av
Hans Bengtsson
-
Två teleskop ska bli ett
svar av
joan02
-
Supernova SN 2023IXF
svar av
davhei
-
M101 Supernova
svar av
Johan Warell
-
Bisol, mycket kraftig
tråd av
stoffe
-
Uxor-projektet
svar av
Hans Bengtsson
-
Kamera modifikation
tråd av
Andre.Sch
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 21 st
Senaste 7 dagarna: 877 st
Senaste 30 dagarna: 3259 st