Svar till: Komet C/2024 G3 ATLAS
Frågan kommer ganska naturligt varför det har gått att se kometen med blotta ögat samt fotografera den enkelt även efter solens uppgång från mellan- och sydeuropa och att det har varit näst intill omöjligt från våra breddgrader. Den synbara vinkeln mellan kometen och solen är ju desamma oavsett latitud så vad beror skillnaden på?
Hans, med utgångspunkt från dina intressanta länkar har jag hittat en animation som visar hela perihelium passagen från den 11:e till den 15:e https://soho.nascom.nasa.gov/data/LATEST/current_c3_combo.mp4 .
Och några till länkar: https://spaceweathergallery2.com/indiv_upload.php?upload_id=219425 https://spaceweathergallery2.com/full_image.php?image_name=Toni-Scarmato-tricromy_1736872439.jpg . Här ser man ett stort antal svansar varav en del borde väl tyda på ett visst sönderfall i flera fragment. Hur som helst är det en vacker komet och synd att den bara kommer att vara synlig på södra halvklotet liksom McNaught var 2007 när den utvecklade en fantastisk solfjäderformad svans som vi gick miste om.
/*Peter R
Senaste diskussionerna
-
NSV01161
svar av
Petter Åström
-
Embryonebulosan
tråd av
Petter Åström
-
C/2025 F2 (SWAN)
svar av
Petter Öhman
-
Lyriderna 2025
svar av
Hans Bengtsson
-
Försvunna inlägg
svar av
Hans Bengtsson
-
V405 Aur
svar av
Hans Bengtsson
-
Dagens sol
tråd av
Bergquist Christian
-
WR-134 i HOO
svar av
Georgios Dimitriadis
-
Månadens bild
svar av
Fredrik Silow
-
U Gem
svar av
Hans Bengtsson
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste bilderna i forumet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 151 st
Senaste 7 dagarna: 2839 st
Senaste 30 dagarna: 11106 st