Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Bifogar en bild som visar kromosfärvarianten över samma område.
Fotot taget med min Lunt 100 vid samma tillfälle.Attachments:
Tack för kommentarer 🙂.
Magnus: Jag har haft ögonen på UVEX -spektrografen ett bra tag. När den nu förra året slutligen kom i en fjärrstyrd, motoriserad version kunde jag inte motstå. Framför allt gör den det lätt att byta mellan olika gitter, finns från 150 till 1800 linjer/mm. Den är temperaturstabil, kalibreringen glider inte nämnvärt. Kalibreringen är linjär, räcker i princip med två kalibreringslinjer för nöjaktigt resultat. Guidenheten tillsammans med ASI 174 ger ett stort synfält som är lätt att ”platesolva” när man letar efter svaga objekt. Man kan fjärrstyra gittervinkel, fokus samt kalibrerings- och flatfältslampa.
(Min SX-spektrograf har jag sålt.)
/Hans
Novan ligger tyvärr alldeles för lågt sett från min uppställningsplats. Hus och träd skymmer.
Hade annars varit kul att försöka ta några spektra.
/Hans
Jag tog motsvarande bild på M1 för 6 år sedan, januari 2018.
Använde samma optik men annan kamera och sämre teknik för bildbehandling. Matchade de två bilderna storleksmässigt och gjorde en enkel GIF-animation för att påvisa nebulosans expansion. Den lär vara cirka 0,15 bågsek/år.
- Det här svaret redigerades för 11 månader av Hans H.
- Det här svaret redigerades för 11 månader av Hans H.
Attachments:
Får se – lovar inget.
Jag har hållit på ett tag att försöka lära mig handhavandet av Shelyaks kombinerade bildtagnings- och analysprogram för spektra, DEMETRA. Finns en variant anpassad även för UVEX-spektrografen. När det väl fungerar görs analysen helt automatiskt om “rätt” bilder tagits såsom spektra, darks, flats, kalibrering.
Det som tilltalar mig är just att analysen förefaller “enkel” när väl bilderna är tagna. Och som du säger när allt funkar går även bildtagningen av ett spektra relativt snabbt.
/Hans
Spännande att amatörer med hjälp av många oberoende mätningar från flera deltagande amatörkollegor kan uppnå professionell kvalitet på resultatet.
Jag ser att en viss Magnus Larsson deltagit med 5 mätningar 👍.
Grattis!
Hur hinner du med allt du gör?
/Hans
Tack för tipset!!
Knappen “Alterrnativ” har jag aldrig tänkt på att använda vid justering av kurvor i Photoshop. Där döljer sig verkligen en del smarta justeringsmöjligheter. Man missar som jag, en relativ nybörjare avseende PS, tyvärr en del kraftfulla verktyg.
/Hans
Stort tack för ditt positiva omdöme Peter 🙂.
Med denna bild kände jag faktiskt att min refraktor med apertur på 16 cm presterade sitt bästa.
Färgbalansen håller jag med om, speciellt nu när jag ser bilden med fräscha ögon på morgonen.
Rent allmänt tycker jag för min del det kan vara lite svårt vid redigeringen att göra den där sista färgjusteringen (helt ovetenskapligt) så det blir “rätt” färg på en planet.
/Hans
Det stämmer nog. Sedan minskar väl felet något eftersom jag mäter oberoende på två linjer, D1 och D2.
Hela spektrumet på min råbild är nästan 1000Å brett (8288 pixlar). Finns således möjlighet att mäta på ännu fler linjer.
Tyvärr blev det bara en exponering innan molnen rullade in. Hade tänkt att stacka flera exponeringar för att få fram de svaga telluriska linjerna bättre.
/Hans
Tack för kommentarer!
Magnus: Kameran har pixelstorlek 2,31 μm vilket gav en sampling på ganska exakt 0,120 Å/px. Jag uppskattar R-värdet för den aktuella våglängden till ca 15 000. Jag har nöjt mig med en enkel mätning av D-linjernas lutning i förhållande till telluriska linjer genom pixelräkning direkt på den ursprungliga FITS-filen via CCDStack2. Mätte på båda linjerna och tog medelvärdet. Ville mest se om en enkel mätning gav hyfsat resultat, kändes onödigt att gå via RSpec eftersom metodfelet på grund av utrustningen ändå är ganska stort.
/Hans
Hej Rolf,
Jag förstår din synpunkt. Har du uppdaterat till och testat den senaste versionen av PI 1.8.9-2 som släpptes i augusti?
Där ingår en ny version av Image solver, version 6.0. Den ska nu enligt “reklamen” vara mycket mer robust och ge om möjligt mer korrekta svar.
Jag testade nu idag den nya versionen på några av mina råbilder från i våras och den fungerade för min del snabbt och bra. Testade både på L-filer och lite svårare filer från Ha resp OIII exponeringar.
Observera att version 1.8.9-2 måste installeras manuellt./Hans
Om du har PixInsight kan du få uppgiften via Script/ImageAnalysis/ImageSolver.
/Hans
-
FörfattareInlägg
Senaste inläggen
-
Uppdateringar av SVO
svar av Thomas Karlsson
-
NGC2174 i Orion
svar av Ivar Hamberg
-
SH2-155 Cave Nebula
svar av zmannen
-
EQ6 [Såld]
tråd av Lars Zetterlund
-
Fullmåne hög upplösning
tråd av Petter Åström
-
HT Cam
svar av Thomas Karlsson
-
Månadens bild
svar av Fredrik Silow
-
Geminiderna 2024
tråd av Hans Bengtsson
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 175 st
Senaste 7 dagarna: 1527 st
Senaste 30 dagarna: 9403 st