Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Tack Magnus 🙂.
Det var lite trixande att få fram bilden. Automatiken i JSolEx klarade inte av att detektera min He-linje rätt. (Den tog en referenslinje som den felaktigt trodde var näraliggande Na D2.)
Jag fick köra JSolEx i “Image Math” mode och manuellt detektera He D3 vid bildrutorna tagna vid solkanten där den syns som en svag ljus punkt (det som blir den ljusa ringen runt solkanten på färdiga bilden).
/Hans
Från samma bildregistrering men mer traditionell bildbearbetning (Ha negativ).
-
This reply was modified 3 weeks ago by
Hans H.
Attachments:
Eftersom vi pratar lite om prestanda bör det påpekas att en SHG har en fördelaktigt liten bandbredd på filterfunktionen. Den ligger ner mot 0,2Å att jämföra med en vanlig etalon i ett solteleskop som ligger runt 0,7Å enkelstack och 0,5Å dubbelstack. Liten bandbredd ger bättre kontrast i bilden som vid t ex Ha där det störande kontinuumljuset från fotosfären dämpas bättre så att strukturerna i kromosfären framträder tydligare.
Man ser denna förbättrade kontrast även i min CaK bild ovan där det så kallade “chromospheric network” framträder tydligt (de ljusa linjerna). Detta “nätverk” omger de så kallade “supergranulation cells”, en form av konvektionsceller som hålls ihop av lokala magnetiska fält.
Till sist: En SHG behöver ingen superfärgkorrigerad APO för att fungera bra. Man använder ju trots allt bara en våglängd åt gången så en hyfsat bra akromat fungerar alldeles utmärkt. Man kan använda vad man råkar ha tillgängligt hemma 🙂.
//Hans
En stor fördel med SHG-tekniken är den relativt låga prisnivån på att använda en spektrograf som filter jämfört med traditionellt filter av etalon-typ (Lunt, Coronado etc). Dessutom kan man med en SHG fritt välja våglängd inom hela det visuella området och lite till. Man kan till och med via lite finlir få fram bilder på solkoronan genom att använda Fe XIV, en emissionslinje som finns i den superheta solkoronan.
SHG lämpar sig bäst för helbilder på solen, upplösningen blir på grund av den relativt långsamma bildskanningen starkt begränsad av seeing som ju sällan är bra när solen är uppe och värmer. Apertur på den avbildande optiken över 100 mm lönar sig knappast
Jag skannar med 300 bilder/s och 10 x siderisk hastighet så det tar ändå 12 sekunder för hela solskivan att passera spalten. Det blir 3600 smala avbildningar av solskivan som sedan ska sättas samman av mjukvaran. Det är således inte frågan om någon klassisk “lucky imaging”. Man anpassar spaltens vidd och sensorns pixelstorlek så att de matchar den interna optiken i SHG. I mitt fall är pixelstorlek på kamera 2um och bredd på spalten 7um.
Jag håller inte riktigt med om att SHG700 är “Mercedes”, kanske en liten Fiat. Däremot tror jag att denna teknik kommer att växa i popularitet bland oss amatörer och att det på vägen framöver nog kommer att utvecklas kommersiella “Mercedesmodeller”.
//Hans
Hej Magnus,
Jag kör än så länge med defaults i JSolex.
Fokuseringen är extremt viktig. Detta gäller både teleskopets fokusering på spalten samt kameraoptikens justering. Lite mindre betydelsefull är kollimeringsoptikens injustering.
Det så kallade kritiska fokusdjupet är litet både på teleskop- och kameraoptiken. Båda dessa har jag motoriserade och kan sitta inomhus i lagom belysning och finjustera. Man ser tydligt på Ha linjen när båda ligger i rätt fokus, små “scintillationer” syns då tydligt i linjen.
//Hans
Dagens sol fångad med SHG700 men inverterad vid bildbehandlingen.
Stackning i AS!4 av 10 bilder för att minska artefakterna vid solranden.Attachments:
Bifogar en bild som visar kromosfärvarianten över samma område.
Fotot taget med min Lunt 100 vid samma tillfälle.Attachments:
Bifogar en liten GIF animation som visar en osorterad sekvens av bilderna jag tog.
Spelas upp i 38 fps, samma hastighet som vid inspelningen. “Valpen” syns tydligt uppe till vänster.
Attachments:
Tack för kommentarer 🙂.
Magnus: Jag har haft ögonen på UVEX -spektrografen ett bra tag. När den nu förra året slutligen kom i en fjärrstyrd, motoriserad version kunde jag inte motstå. Framför allt gör den det lätt att byta mellan olika gitter, finns från 150 till 1800 linjer/mm. Den är temperaturstabil, kalibreringen glider inte nämnvärt. Kalibreringen är linjär, räcker i princip med två kalibreringslinjer för nöjaktigt resultat. Guidenheten tillsammans med ASI 174 ger ett stort synfält som är lätt att ”platesolva” när man letar efter svaga objekt. Man kan fjärrstyra gittervinkel, fokus samt kalibrerings- och flatfältslampa.
(Min SX-spektrograf har jag sålt.)
/Hans
Novan ligger tyvärr alldeles för lågt sett från min uppställningsplats. Hus och träd skymmer.
Hade annars varit kul att försöka ta några spektra.
/Hans
Jag tog motsvarande bild på M1 för 6 år sedan, januari 2018.
Använde samma optik men annan kamera och sämre teknik för bildbehandling. Matchade de två bilderna storleksmässigt och gjorde en enkel GIF-animation för att påvisa nebulosans expansion. Den lär vara cirka 0,15 bågsek/år.
Attachments:
Får se – lovar inget.
Jag har hållit på ett tag att försöka lära mig handhavandet av Shelyaks kombinerade bildtagnings- och analysprogram för spektra, DEMETRA. Finns en variant anpassad även för UVEX-spektrografen. När det väl fungerar görs analysen helt automatiskt om “rätt” bilder tagits såsom spektra, darks, flats, kalibrering.
Det som tilltalar mig är just att analysen förefaller “enkel” när väl bilderna är tagna. Och som du säger när allt funkar går även bildtagningen av ett spektra relativt snabbt.
/Hans
Spännande att amatörer med hjälp av många oberoende mätningar från flera deltagande amatörkollegor kan uppnå professionell kvalitet på resultatet.
Jag ser att en viss Magnus Larsson deltagit med 5 mätningar 👍.
Grattis!
Hur hinner du med allt du gör?
/Hans
-
This reply was modified 3 weeks ago by
-
AuthorPosts
Senaste inläggen
-
Projekt Bear Paw Galaxy
svar av
Fredrik Silow
-
50 Bortglömda Miror
svar av
Thomas Karlsson
-
Aktuell solaktivitet
svar av
Hans Bengtsson
-
Tänk på tiden
svar av
Hans Bengtsson
-
Tripletten i Draco
tråd av
Ulf Granlund
-
RW Aur är ljussvag
tråd av
Hans Bengtsson
-
Eta Carinae-nebulosan
svar av
Johan Warell
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste bilderna i forumet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet



Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 394 st
Senaste 7 dagarna: 2796 st
Senaste 30 dagarna: 11745 st