Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Bra analys Thomas! Spännande att man kan ta reda på grejer om bifångstvariablerna i UXOR-projektet.
/Gustav
Vilken fin bild!
Den föranleder också en lite mer allmän kommentar (som jag definitivt inte är först med utan hör ganska ofta). Tänk vad man kan göra med dagens amatörutrustning! Jag, som var amatörastronom från sent 70-tal och framöver, minns att bilder av den här kvaliteten på M31 kunde man se i böcker eller tidskrifter men då tagna med Mt Palomars 5-metersteleskop eller något liknande. Här är den tagen med en systemkamera och ett teleobjektiv.
/Gustav
Jag skattade C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) till magnitud 2.3 och kondenserad koma (DC=7) med 6×30 fältkikare klockan 17.25 UT den 15 oktober. En tydlig svans syntes, men eftersom jag obsade från väldigt ljusförorenad himmel – ett kvarter från Götaplatsen i Göteborg – vågade jag mig inte på någon uppskattning av svansens längd. Bra transparens. Lättfunnen: det räckte att lokalisera Arcturus och därefter svepa en bit därifrån.
Hur kul som helst att ha obsat den här kometen, även om jag helst hade stått ute i skogen i Småland för en bättre himmel.
/Gustav
- Det här svaret redigerades för 2 månader sedan av Gustav Holmberg.
Funktionen finns i SVO. Man väljer Rita ljuskurva, visa fas (1 eller 2), skriver in maxdatum och period – här har jag använt de element som Hans använder – och så kan man indikera hur många dygn bakåt man vill se alternativt start/slutdatum.
Här är de senaste två dygnen:
- Det här svaret redigerades för 4 månader sedan av Gustav Holmberg.
Attachments:
Hej,
Fantastiska bilder Jörgen!
Norrskenet syntes från centrala Göteborg (ett stenkast från Korsvägen) för blotta ögat. Och jag kunde även fånga det på bild med min mobilkamera (handhållen, ingen efterbehandling, kl 22:29 UT, 12-13 augusti). Inte alls lika snyggt som Jörgens bilder, men kul ändå givet läget i staden och den förhållandevis enkla kameran.
/Gustav
- Det här svaret redigerades för 4 månader av Gustav Holmberg.
- Det här svaret redigerades för 4 månader av Gustav Holmberg.
Attachments:
7 juni, 2024 kl. 16:52 som svar på: Tankar kring SAAF/V och nästa utbrott av T Coronae Borealis #8524Här håller jag med både Hans och Hernán.
/Gustav
Vilken fin bild!
Och jag kan verkligen känna igen mig i det där med att man använder ett okular mest hela tiden. För mig är det Explore Scientific 14 mm; en bra avvägning av synfält och förstoring.
Här är det inte plats för ett längre filosoferande kring okular, men ändå: okularen är en del av den amatörastronomiska optiken som verkligen utvecklats, jämfört med när jag var amatör på 1980-talet med dess nyckelhålsupplevelser.
/Gustav
Lite aktivitet noterades från Anderstorp runt kl 23 sommartid den 11 maj; ett par “spjut” som stack upp från norra horisonten, flyttade sig i sidled och var borta efter en halv minut ungefär.
/Gustav
- Det här svaret redigerades för 7 månader av Gustav Holmberg.
R Cas är nära max, skattade den till 5.4 i natt.
/Gustav
Precision är i många fall en dygd 🙂
Vad som är lite intressant med Gyldéns observation är också att den inte är gjord med en långfokusrefraktor utan med ett astrometriskt instrument, en vertikalcirkel som jag tror tillverkades av Ertel.
/Gustav
Artikeln av Holberg och Wesemael i Journal for the History of Astronomy finns att ladda ner här.
- Det här svaret redigerades för 8 månader av Gustav Holmberg.
-
FörfattareInlägg
Senaste inläggen
-
Uppdateringar av SVO
svar av Hans Bengtsson
-
NGC2174 i Orion
svar av Ivar Hamberg
-
SH2-155 Cave Nebula
svar av zmannen
-
EQ6 [Såld]
tråd av Lars Zetterlund
-
Fullmåne hög upplösning
tråd av Petter Åström
-
HT Cam
svar av Thomas Karlsson
-
Månadens bild
svar av Fredrik Silow
-
Geminiderna 2024
tråd av Hans Bengtsson
-
Jupiter med nya stormen i SEB
svar av PeterR
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 139 st
Senaste 7 dagarna: 1491 st
Senaste 30 dagarna: 9367 st