Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Tack Johan,
Ja, det stämmer och det var därför jag skrev “Planeterna är inte i inbördes rätt skala”.
Som du ser så har jag fått med både Jupiters och Uranus 4 ljusaste månar i familjeporträttet. Callisto, längst upp till höger i bild, befann sig nästan i maximal elongation så det fick bestämma en rimlig storlek på bilden. Hade jag då behållt samma skala på planeternas synbara diameter så hade Mars bara blivit 20 pixlar mot 50 nu, Uranus ca 7 pixlar bred i stället för 13 och dess månar hade knappast synts så jag valde att presentera dem på ett mera visuellt tilltalande sätt 🤓
Fantastisk fin bild.
Jag minns när den franske amatörastronomen Nicolas Outters 2011 upptäckte den blå nebulosan som kallas “Squid Nebula”. Hans observatorium ligger på 1000 meters höjd i alperna med fantastisk klar atmosfär och ändå syntes den knappt på hans första timslånga exponeringar. Han skaffade då ännu mera smalbandiga filter och ökade exponeringen markant och då blev den tydlig.
/*Peter R
Imponerande fin bild av Saturnus 👍🏻
Men som Johan undrar jag varför du inte nämner något om teleskopet eller kameran som du har använt. Det ska ju till ett ordentligt fokalavstånd för att komma upp i den här bildskalan 🤔
/*Peter R
Tillägg: Månen Titan syns svagt ovanför Saturnus sydpol och förstärker man bilden kraftigt framträder även Tethys aldeles i bildkanten till vänster om ringen.
- Det här svaret redigerades för 2 veckor sedan av PeterR.
Det finns en annan lösning och det är att köpa en enkel 2x Barlow lins. Resultatet kombinerat med eran 25mm motsvarar ett 12,5 mm. Om ni har en Explorer 130 som är f/7 så ger 25mm en förstoring på 36x och kombinerat med en 2x Barlow får ni 72x vilket kan ge fina vyer av månen och planeterna. Även enkla barlows för några hundralappar brukar kunna vara relativt bra optiskt
Det finns en annan modell av teleskopet som heter Explorer 130P (med parabolisk spegel) som ligger på f/5 och är det den ni har så får ni 26x resp 52x och då kanske en 3x Barlow eller ett 8mm okular vore att föredra för att komma upp i ca 80x förstoring.
Det finns en ganska bra mobiltelefonadapter, Celestron NexYZ, som tillåter injustering av telefonen i alla 3 axlarna, därav namnet. Men jag tycker inte den är så lätt att använda i praktiken så jag använder ofta telefonen handhållet framför okularet när jag fotograferar månen (se bifogade bilder). Ett annat problem som jag har med min iPhone 13 är att den har ofta svårt att hitta rätt fokus och skiftar lins mellan normal och 3x zoom. Då kan det vara bra att ha en photo app som exempelvis ProCamera som tillåter att låsa den till en bestämd lins samt att fokusera manuellt. Planeterna är däremot svåra att få bra med en mobil.
/*Peter R
Attachments:
Väldigt fin bild du fick till på kometen så nära horisonten och kul att du direkt kunde tillämpa det vi pratade om på webbcaféet.
Jag håller med dig om att molnen bidrar med ett större djup i bilden.
/*Peter R
Ikväll blev det oväntat klart lite efter solnedgången. Det tog ett tag att hitta kometen som har blivit bra mycket svagare senaste veckan då jag fotograferade den senast. Jag riggade min lilla iOptron kameravridare som jag polinställde, satte på min Canon Eos5D Mk4 med en EF 70-200 f/2,8 på inställd på 200 mm och tog ett antal 10-sekunders exponeringar på 1600 Iso. Jag har stackat 8 bilder
Efter en stund kom molnen in men då hade jag ändå hunnit fånga den. Ingen antisvans syns nu i min bild.
Bild nr 2 tog jag den 15:e och är ett av exemplen på hur man kan bildbehandla kometbilder och som jag hade med på vårt webbcafé i måndags. Fotograferad på vanligt fotostativ med 24 mm, totalt 3 bilder ingår.
Attachments:
Komet Olbers (13P) gif-animation över 20 minuter
Jag har stackat 3 grupper av bilder som sträcker sig över 20 minuter för att försöka synliggöra lilla kometen Olbers (13P). Kanske inget pretty picture direkt men visst där är den snett under den ljusa stjärnan.
Edit: Det här är en gif-animation men av någon anledning verkar den göras om till en stillbild och vill därmed inte spela upp. När det fungerar så rör den sig snett upp mot vänster.
- Det här svaret redigerades för 1 månad sedan av PeterR.
- Det här svaret redigerades för 1 månad sedan av PeterR.
Grattis till en fantastisk vacker bild och så fint behandlad! Du har verkligen lyckats förena landskapet i förgrunden med nästan 7 minuters tracking på kometen helt utan synliga övergångar och det i sig är inte lätt men det ger också ett djup i kometen med fina separationer.
Till höger om svansen syns M5. Komet Olbers (13P) som borde ligga snett nedanför kärnan verkar däremot vara helt osynlig. Jag kunde heller inte hitta den i mina egna bilder vilket är märkligt med tanke på att den ska vara ljusare än magnitud 10 och borde ha lämnat ett spår.
/*Peter R
Jo, det stämmer säkert, Michael Jaeger som just nu ligger på SpaceWeathers förstasida skattade den igår till 1,5.
Jag liksom flera andra hade nog hoppats på åtminstone runt nollan men med kometer finns det alltid mycket utrymme för önsketänkande.
/*Peter R
Hej Hans,
Intressant observation. Borde inte kometens magnitud ligga en bra bit över 2 för det låg den på redan den 01 oktober enligt prognosdiagramet från BAA på förgående sida och ska väl ha ökat sedan dess på grund av framåtspridningen. Kan det vara så att ljusökningen har stannat upp eller att det är svårt att göra en korrekt magnitudskattning mot en ljus skymningshimmel?
/*Peter R
Tack Johan, det var kul att få en tidig detektion trotts molnen och tittar man på bilderna i SpaceWeathers galleri så sker det nu mycket beträffande synligheten för varje dag som går. Igår var det redan flera som såg den för blotta ögat. En bild visar tom en mycket svag antisvans https://spaceweathergallery2.com/indiv_upload.php?upload_id=215767 .
Nästa tillfälle kan bli nu på tisdag då stora delar av södra Sverige verkar få klart väder.
Hej Olle.
Det var ingen dålig första post på Nattmolnet. Jag har under alla år av planetobservationer haft en del riktigt bra nätter som man minns men jag tror inte att någon kommer upp i nivå med vad du beskriver och det är verkligen inspirerande läsning.
Du skriver att det var natten 5-6 okt och att du observerade fram till 05 så jag antar att det alltså är den 6:e på morgonen och att 05 är lokal tid.
På ALPO Japan finns det en fantastisk bild av Tiziano Olivetti tagen från Thailand nästan exakt 3 rotationer tidigare om jag räknat rätt och som borde motsvara vad du såg. Det är den andra posten:
https://alpo-j.sakura.ne.jp/kk24/j241004z.htm
/*Peter R
Tack James.
Det tog en stund innan jag hittade kometen i mina bilder så även om ljusheten följer prognosen så var den svagare än jag hade förväntat mig. Och jag undrade om Timo hade lyckats observera den visuellt. Vid sådana här tillfällen hjälper en montering med goto och det ska jag testa vid nästa tillfälle. svårigheten blir då att göra en korrekt polinställning under dagtid som man får stämma av mot solen (med filter) och månen som enda synliga himlakroppar.
Jag har nu stackat 40 bilder för att försöka få fram något av svansen och lite har kommit fram. De mörka molnstråken vid horisonten hjälper ju inte. Jag har tittat på ett antal bilder på SpaceWeather från igår och de flesta har väldigt svaga svansar även från betydligt sydligare och klarare platser så man får inte ha för höga förväntningar ännu.
-
FörfattareInlägg
Senaste inläggen
-
Titanpassager
svar av Johan Warell
-
Messier 17
tråd av zmannen
-
Utbrott hos V0632 Her?
svar av Magnus Larsson
-
Skywatcher EQ6-R-Pro
tråd av Jan Clasenius
-
V1144 Ori
svar av Gustav Holmberg
-
AT2024wqf
svar av Hans Bengtsson
-
Flying Bat Nebulosa
svar av PeterR
-
Leoniderna 2024
tråd av Hans Bengtsson
-
Ovanligt Norrsken ?
tråd av Jan-Olof Sjöberg
-
Orion
svar av Gustav Holmberg
-
Jupiter IR-RGB
tråd av Johan Warell
-
Kometmagnituder i SVO?
svar av Johan Warell
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 319 st
Senaste 7 dagarna: 2376 st
Senaste 30 dagarna: 6843 st