Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Att det var en SpaceX-spiral står utom allt tvivel, det var faktiskt helt uppenbart omedelbart när de första bilderna publicerades. SpaceX-uppskjutningen hade förresten sänts direkt på YouTube, så det var enkelt att se exakt vilket projekt det gällde.
Rymdstyrelsen sammanfattade saken bra, se klipp.
Attachments:
Gratulerar till den såvitt jag vet första observationen av denna komet från svensk horisont!
Det verkar som om kometen hade ett smärre utbrott, och att den nu blivit något ljussvagare. Men generellt kommer den säkert att ljusna den närmaste tiden.
Nu är U Gem i utbrott och ljusstark! Visuell magnitud 9.0 natten 9-10 april 2025. Källa: AAVSO.
Rekommenderas.
Tidigt på morgonen den 13 april passerar kometen strax norr om Alfa Andromedae. Kartan nedan gäller klockan 02 UT, med andra ord klockan 04 svensk sommartid. Alfa And är markerad som 21, dvs visuell magnitud 2.1.
Den i stort sett fulla månen ligger på en annan del av himlen, 154 grader bort.
Attachments:
Verkligen fin bild!
För att allt ska bli perfekt … så ska supernovans namn vara SN2025bvm, i galaxen NGC 4156. Det står också på två ställen (i rubriken plus ett ställe till) NGC 1451, ska vara NGC 4151. NGC-katalogens nummer är ju i RA-ordning, så 1451 ligger någon annanstans på himlen.
Men det är verkligen bilder av högsta klass som du producerar!
-
This reply was modified 1 week ago by
Hans Bengtsson.
Fin bild!
Man kan undra om inte NGC 2403 är den mest lättobserverade av de galaxer som saknas i Messier-katalogen och som han hade kunnat se från Paris. Om det inte finns någon bättre kandidat?
-
This reply was modified 1 week ago by
Hans Bengtsson.
5 april 2025:
SS Cyg i utbrott, visuell magnitud 8.6.
Källa: AAVSO.
Tack så mycket, det var värdefull info!
Jag har nu lärt mig hur jag kan göra för att komma åt sidorna. Det funkar inte att lägga in sidorna som ikoner på min mobilskärm, det är vad jag normalt gör, eftersom http då automatiskt omvandlas till https.
Det löstes genom att jag manuellt skrev in http-adresserna i Anteckningar. Kopierar adressen. Går till Google och istället för att behålla adressen till Google klistrar jag in http-länken. Och då kommer jag fram!
Frågan är om det går att göra någon generell inställning i mobilen vad gäller http och https. Men det är kanske säkrast att låta det vara som det nu är. Problemet är löst även om det har blivit lite omständligare.
Edit:
… men nu funkar det plötsligt att använda ikonen på mobilskärmen … åtminstone tillfälligt (under en kvart, skulle det visa sig), ganska förvirrande …
-
This reply was modified 1 week ago by
Hans Bengtsson.
-
This reply was modified 1 week ago by
Hans Bengtsson.
Nej, nu har det hänt igen!
Förmodar att det inte är något man själv kan göra för att komma fram?
https://www.cbat.eps.harvard.edu/unconf/tocp.html
The requested URL /unconf/tocp.html was not found on this server.
Apache/2.2.3 (Scientific Linux) Server at http://www.cbat.eps.harvard.edu Port 443
Från Göteborg kunde jag visuellt följa ockultationerna. Vädret var fint. Månen låg perfekt till.
Klockan 19:00 UTC kollade jag med kikare 10×50. Väldigt vackert synfält med månskäran och M45. Tydligt jordsken (askgrå ljuset).
När det blev dags för ockultationerna tog jag INTE ut teleskopet, en refraktor 8 cm f/5, på balkongen. Istället öppnade jag balkongdörren och hade kvar teleskopet inomhus. Satte mig synnerligen bekvämt på en stol.
Så ska man förstås egentligen inte göra men det var bekvämare inomhus. Och jag märkte direkt att stjärnorna var krispiga och fina med 20x förstoring trots luftoron som givetvis uppstår vid dörröppningen. När man vet hur man egentligen ska göra så kan man ibland välja lösningar man offentligt inte kan rekommendera …
Nåväl. Det var faktiskt fascinerande att betrakta hur Electra slocknade 20:48:54 UTC, sedan Merope 21:11:47 UTC, och slutligen Alcyone 21:39:10 UTC.
Nu tänker ni kanske att jag var så ambitiös att jag satt med kronometer i handen. Det gjorde jag inte. Jag hade tjuvkikat när det gällde de exakta klockslagen för Göteborgs horisont. Och dessa tycktes stämma bra … något annat hade varit konstigt.
Det hela var faktiskt en oväntat trevlig upplevelse!
-
This reply was modified 1 week ago by
Hans Bengtsson.
-
This reply was modified 1 week ago by
Hans Bengtsson.
Nu finns namnen även för dessa novor inlagda i SVO:
V7991 Sgr
V7992 Sgr
Det låter enastående bra!
Jag har nu lagt in stjärnan i SVO:
TCP J06455595+1210577
(med mellanslag efter TCP)
Precis som Magnus föreslår, tycker jag att någon av er ska begära sekvens från AAVSO. Det brukar vara en snabb och enkel procedur med resultat inom något enstaka dygn. Eller måste stjärnan först finnas i VSX (det vet jag faktiskt inte)?
Det internationella solfläckstalet under mars 2025 blev 134.2, vilket är det lägsta månadsvärdet sedan mars 2024 då det landade på 103.7. Månadstalen september 2024 – mars 2025 har utan undantag återfunnits i intervallet 134-167. Således har variationen varit ganska liten det senaste dryga halvåret.
Den långsiktiga utvecklingen speglas av 13-månaders-kurvan. Där har vi nu nått fram till september 2024, vars värde 159.3 är det högsta som registrerats sedan juli 2002 (161.5).
Huruvida solcykelns max inträffade före eller efter årsskiftet är svårt att sia om. Det kan inte uteslutas att maximet blir dubbeltoppat, och i så fall skulle det högsta 13-månaders-värdet fortfarande kunna ligga framför oss.
SILSO-diagrammet visar månadsvärden i blått och 13-månaders-värden i rött.
Attachments:
-
AuthorPosts
Senaste diskussionerna
-
Dagens sol
tråd av
Bergquist Christian
-
WR-134 i HOO
svar av
Georgios Dimitriadis
-
Månadens bild
svar av
Fredrik Silow
-
Lyriderna 2025
tråd av
Hans Bengtsson
-
U Gem
svar av
Hans Bengtsson
-
NGC 4145 och NGC 4151
svar av
Petter Åström
-
NGC 2403
svar av
Hans Bengtsson
-
Projekt Bear Paw Galaxy
svar av
Fredrik Silow
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste bilderna i forumet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 121 st
Senaste 7 dagarna: 2899 st
Senaste 30 dagarna: 11118 st