• Hem
  • SAAF
  • Bildgalleriet
  • Kalendariet
  • Registrera användare
  • Logga in
Skip to content
  • Hem
  • SAAF
  • Bildgalleriet
  • Kalendariet
  • Registrera användare
  • Logga in

  • Hem
  • SAAF
  • Bildgalleriet
  • Kalendariet
  • Registrera användare
  • Logga in

Fredrik Silow

  • Profil
  • Startade ämnen
  • Skapade svar
  • Deltagande
  • Favoritmarkeringar

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 152 totalt)
1 2 3 … 9 10 11 →
  • Författare
    Inlägg
  • 9 juni, 2025 kl. 14:27 som svar på: Månadens bild #12234
    Fredrik Silow
    Keymaster

      Månadens bild i maj blir denna fina M13, i stjärnbilden Herkules, av Håkan Paulsson.

      Ibland väljer vi att lyfta fram lite äldre motiv ur bildskatten på Nattmolnet, denna är just en sådan, fotograferad av Håkan i augusti förra året.

      Den klotformiga stjärnhopen M13, bestående av flera hundra tusen stjärnor på ett avstånd från oss av ungefär 25000 ljusår, är en av norra stjärnhimlens verkliga pärlor. Från en riktigt mörk plats och vid goda förhållanden kan den ses med blotta ögat. Redan i en vanlig fältkikare framträder den som en diffus fläck, likt en liten suddig hög av vitgrå sand mot natthimlens mörker. I de flesta teleskop är den en majestätisk upplevelse.
      Under sommaren står M13 högt i söder efter midnatt och är ett av få djuprymdsobjekt som överhuvudtaget kan observeras under Sveriges ljusa sommarnätter (beroende på var man befinner sig i vårt avlånga land). I augusti blir kontrasterna åter tydligare när natthimlen mörknar något. Trots att M13 då sakta börjar röra sig mot västhorisonten är den fortfarande väl placerad för observation under sensommaren och tidig höst.

      Grattis Håkan @h_paulssonlive-se till Månadens bild – fint jobbat!

      Direktlänk till diskussionstråden med högupplöst bild.

      Fortsätt lägga upp era fina bilder på nattmolnet.se!

      /Fredrik Silow
      för Nattmolnetredaktionen

      . . .

      Varje Månadens bild kvalificerar sig automatiskt till Årets bild som vi utser i samband med nr 1 av Telescopium varje år. Läs mer om Månadens bild och vad som gäller i första inlägget i denna tråd.

       

      9 juni, 2025 kl. 09:16 som svar på: Anholt #12231
      Fredrik Silow
      Keymaster

        Japp Hans, det är verkligen mycket glädjande och inspirerande – och sporrande för vårt land, eller borde vara.

        Det är dags att ta tag i att skapa en Dark Sky Park på södra Öland – den borde bli Sveriges första. Och visst, det kommer kräva mycket jobb; DarkSky Internationals krav utgörs av en diger lista vilket Anholts 112-sidiga ansökan också visar svar på. Men någonstans måste man börja.

        Det har länge förbryllat mig att Sverige inte har en enda Dark Sky Park, medan våra grannländer redan har flera. Det finns många intresseorganisationer med goda förutsättningar att möjliggöra skapandet av en mörkerpark på södra Öland, vars hedlandskap liknar Anholts som du nämner. Och det finns många anledningar för regionen att ta sitt ansvar för södra Öland om man för en stund enbart fokuserar på hur stor roll mörkret har för att bevara den biologiska mångfalden:

        • Stora Alvaret på södra Öland är ett världsarv, ingår i Natura 2000-nätverket, är ett naturskyddsområde och omfattar även flera naturreservat.
        • Ottenby är känt framför allt som ett fågelskyddsområde. Det omfattar både ett naturreservat och är delvis skyddat inom Natura 2000-nätverket.

        Områdena har omfattande skyddsbestämmelser och är starkt präglade av ett bevarandeintresse, vilket gör dem potentiellt mycket lämpliga för etablering av en Dark Sky Park.

        Det görs mycket satsningar inom många kommuner just nu för att testa och införa smartare belysning och anpassa belysningen så att den spiller mindre ljus och används på rätt sätt. Men det är tyvärr i väldigt liten skala och vad jag sett så sker de slutliga besluten med vänster hand av de upphandlade elektriker som ska byta ljuskällor och armaturer – då oftast inom en alltför bred ram för vad som är okej och dessutom på ett sätt som gynnar deras marginaler bäst.

        Kommunernas belysningsplaner borde vara ljus- och mörkerplaner där man istället agerar utifrån en djupare förståelse för den intrikata balansen. Mörkerparker kan vara ett utmärkt sätt , tänker jag, som övergripande mål, att tvinga kommuner i regioner att samverka när de inser hur stadens ljus sprider sig långt och påverkar natur och djurliv på 10–30 mils radie genom det skyglow som gör natten grå för djurlivet.

        Om man dessutom kan prata om mörkret som en tillgång för människors hälsa och stjärnhimlens bevarande som ett kulturarv i sig men också som en (ansvarsfull) mörkerturistmöjlighet och något unikt att kommunicera – då borde många gemensamma incitament kunna sammanstråla i ett krafttag.

        EU:s nya Naturrestaureringsförordning, som Hernán nämner i sin tråd, kan definitivt vara en ”knuff” för att få regioner och länsstyrelser att agera mer beslutsamt mot ljusföroreningar, särskilt för områden som Alvaret och Ottenby. Men frågan är hur effektivt.

        En Dark Sky Park på södra Öland skulle kunna tjäna som ett utmärkt pilotprojekt och förebild i linje med EU:s ambitioner att restaurera och skydda ekosystem från ljusföroreningar. Det skulle även bidra till ökad förståelse och stöd för att bevara våra natthimlar och den biologiska mångfald som är beroende av mörker.

        Det är ett oerhört långt projekt, och jag tror inte att en liten kommun som Mörbylånga har kraft att äga frågan – här krävs att regionens krafter samverkar och tar ett gemensamt ansvar. Kanske finns det EU-pengar att söka rentav?

         

        avatar
        18 maj, 2025 kl. 22:22 som svar på: Månadens bild #12072
        Fredrik Silow
        Keymaster

          Lagom till galaxsäsongens avrundning, innan juninätterna blir alltför ljusa, utser vi Nattmolnets Månadens bild för april: spiralgalaxen NGC 2403 i stjärnbilden Giraffen (Camelopardalis), mästerligt fångad av Petter Åström i Lidköping. Stort grattis och snyggt jobbat Petter! – @petter_astrom

          NGC 2403 (även Caldwell 7) ligger bara 8–10 miljoner ljusår bort från oss, i utkanten av M81-gruppen. Trots sin ljusstyrka (magnitud 8,4) hamnade den märkligt nog utanför Messiers katalog, men den är ett av de mest tacksamma ”icke-Messierobjekten” på vårhimlen. Redan i ett 15 cm-teleskop syns ett ovalt, disigt sken med relativt ljusstarkt centrum; i större instrument och mörk himmel framträder spiralarmarna med sina H II-regioner – främst den ljusstarkare emissionsnebulosan tillika stjärnfabriken NGC 2404 som ligger i de yttre partierna av den inre norra armen. Märk väl att denna nebulosa dock inte är den mest framträdande i Petters bild. Galaxen har dessutom hyst två spektakulära supernovor under modern tid (SN 1954J och SN 2004dj).

          Petters bild på NGC 2403 bygger på nästan 19 timmars exponering (L + RGB + Hα + O III) med en 20 cm Newton och en PlayerOne Poseidon M, Risingcam 26Mp OSC. Kombinationen av bredband + smalband lyfter fram kontrasten mellan de blå spiralarmarna, de röda stjärnbildningsområdena och den gulaktiga kärnan. Resultatet är en djupt detaljerad vårklassiker som väcker lusten att rikta teleskopet mot Giraffen när mörkret väl återvänder.

          Direktlänk till diskussionstråden med högupplöst bild.

          Fortsätt lägga upp era fina bilder på nattmolnet.se!

          /Fredrik Silow
          för Nattmolnetredaktionen

          . . .

          Varje Månadens bild kvalificerar sig automatiskt till Årets bild som vi utser i samband med nr 1 av Telescopium varje år. Läs mer om Månadens bild och vad som gäller i första inlägget i denna tråd.

          avataravatar
          25 april, 2025 kl. 16:57 som svar på: Rho Ophiuchi-nebulosan #11862
          Fredrik Silow
          Keymaster

            Wow Johan, vilken bild av detta favoritområde!

            14 april, 2025 kl. 15:54 som svar på: Månadens bild #11736
            Fredrik Silow
            Keymaster

              Glad påsk önskar vi med Månadens bild i mars – Ugglenebulosan (M97) av Filip Gloria – vilket påskägg!

              Ugglenebulosan är en fascinerande planetarisk nebulosa i Stora Björnen, ungefär 2500 ljusår bort. Den fick sitt namn eftersom två mörka håligheter i nebulosan skenbart gör att den påminner om ett uggleansikte. Nyare forskning visar dock att det inuti nebulosan inte bara rör sig om ett hantelformat inre med två håligheter, utan om flera överlappande fingerliknande eller lob-strukturer som tillsammans skapar de karaktäristiska ”uggleögonen” – vilka man kan observera visuellt i lite större amatörteleskop på en mörk plats och gärna med hjälp av OIII-filter.

              I Filips detaljerade bild av Ugglenebulosan framträder det inre skalet, det yttre skalet och den diffusa yttre halon, samt många fina detaljer i de multipla håligheterna. Den centrala stjärnan är förhållandevis svag men mycket het (över 100 000 K) och har i ett tidigare skede haft en betydligt starkare stjärnvind. Idag ser vi resultatet av denna vind i form av de speciella håligheterna – vissa forskare talar om en helt ny klass av ”ugglelika” nebulosor, så kallade ”strigiforma” nebulosor.

              Trots sitt lugna sken är Ugglenebulosan alltså ett komplext objekt, vars studier ger oss nya ledtrådar om hur stjärnor i solens storleksklass utvecklas och formar sin omgivning under de sista stadierna i livet.

              Njut av påsken och av mars månads hänförande nattfoto!
              Grattis Filip, @filip-gloria87gmail-com, till ett fantastiskt jobb!

              Direktlänk till diskussionstråden med den högupplösta bilden.

              Fortsätt lägga upp era fina bilder på nattmolnet.se!

               

              /Fredrik Silow
              för Nattmolnetredaktionen

              . . .

              Varje Månadens bild kvalificerar sig automatiskt till Årets bild som vi utser i samband med nr 1 av Telescopium varje år. Läs mer om Månadens bild och vad som gäller i första inlägget i denna tråd.

              avataravataravataravatar
              11 april, 2025 kl. 19:09 som svar på: Har någon här någonsin sett en blå spiral på himlen? #11714
              Fredrik Silow
              Keymaster

                Hej Ludvig. Skeptisism är alltid bra, speciellt i dessa tider. Men dessa spiralformade fenomen är precis det som säkra källor som exempelvis Rymdstyrelsen anger.

                När raketsteget som just släppt sin last gör sig redo för nedstigning släpper de ut överskottsbränsle. Bränslet fryser direkt till iskristaller på den extremt höga höjden och bildar moln som reflekterar solens ljus på den höga höjden. Så även om det är en stund efter den astronomiska skymningen når alltså solens strålar bränslet på den höga höjden. Raketerna gör olika manövrar, exempelvis roterar de ibland samtidigt som de släpper ut överskottsbränsle. Om de roterar och samtidigt släpper ut bränsle i vardera riktningen bildas ett spiralformat moln.

                Jag har själv sett, och dokumenterat, dessa fenomenen och tidpunkter och positioner stämmer exakt överens med de banor som anges. Senast observerade jag när Space X Falcon 9-steget för NROL-69 (med en förmodad övervakningssatellit som last) kvällen 24 mars gav upphov till exakt detta fenomen på natthimlen.

                Förloppet från suddig svag ljuspunkt tills att den försvinner varar ungefär 15 minuter, beroende på när man börjar iaktta det hela. Jag började se det hela ungefär vid 20.50-tiden och filmade from ca 20.55.

                Se bif. skärmdumpar från film.

                Med vänlig hälsning,
                Fredrik Silow, ordförande i SAAF

                 

                avataravataravatar
                3 april, 2025 kl. 21:44 som svar på: Projekt Bear Paw Galaxy #11640
                Fredrik Silow
                Keymaster

                  Jag vet inte varför, men den där PGC 23092 gäckar med sin form – eller så är jag inte vän med den morfologiska klassificeringen av den.

                  Ibland kan jag bara fastna och stirra mig blind på en enda sak.

                  Det är väl ändå en galax med en nukleär stav, och inte en SBd, som det står i bl.a. Simbad.
                  Sedan tycker jag mig se att den också har en nukleär ring och nästan en yttre ring – inte riktigt, men nästan att de två stora spiralarmarna binds ihop till en ring. Kanske mer så – en resonansring.

                  Känns mer som att den är lite mer ”klasskompis” med exempelvis NGC 1398 – (R’)SB(r)ab.
                  Men jag kan inte säga att jag är någon klassificeringswiz direkt. Inte alls faktiskt.

                  Någon som kan hjälpa mig loss?

                  3 april, 2025 kl. 20:52 som svar på: Projekt Bear Paw Galaxy #11639
                  Fredrik Silow
                  Keymaster

                    Väldigt snyggt! En Hermansson/Wikander Deep Field. 🙂

                    3 april, 2025 kl. 14:47 som svar på: Teleskopträff Beddinge (Datum: 26 april, reservdag 27:e) #11634
                    Fredrik Silow
                    Keymaster

                      Tycker samma – Hörte + pizza i Beddinge. Vi ser vad Håkan kommer fram till med ev. lokalt störande ljuskällor, annars är det nog relativt mindre skyglow där.

                      2 april, 2025 kl. 10:55 som svar på: Teleskopträff Beddinge (Datum: 26 april, reservdag 27:e) #11609
                      Fredrik Silow
                      Keymaster

                        Bra poäng, @mailolle-eriksson-com, vi kan ta den detaljdiskussionen separat lite – se PM nyligen, så ser vi vad vi kan lösa.

                        2 april, 2025 kl. 09:06 som svar på: Teleskopträff Beddinge (Datum: 26 april, reservdag 27:e) #11606
                        Fredrik Silow
                        Keymaster

                          Härligt Olle att du gör slag i saken. Hoppas jag kan, har iaf prickat in datum som är mest troliga i Doodeln, så ser vi om vi kan fånga nattens sista suckar.

                          31 mars, 2025 kl. 16:21 som svar på: Nån som hänger med på Messiermaraton i Danmark? #11569
                          Fredrik Silow
                          Keymaster

                            Härligt Magnus!

                            Kul att höra att det var både mörkt och trevligt!

                            Det borde vara ungefär lika mörkt på Sandhammaren som på Avnø Naturcenter. Vi kanske kan ha någon informell skånsk träff där ute någon gång. Jag har dock aldrig obsat från just Sandhammaren, så jag vet inte – men det är iaf mörkaste platsen i Skåne och ligger på ungefär samma teoretiska SQM utifrån ljusföroreningskartor. Men man måste kolla i verkligheten så klart, mycket är annorlunda i verkligheten, dessutom är det baserat på gamla data och Danskarna har säkert bättre ljusföroreningspolicy på Sydsjälland jämfört med Österlen. Tyvärr.

                            Jag hänger gärna på till Danmark nästa gång om det ges möjlighet i kalendern.
                            Med lite framförhållning ska det säkert gå. 🙂

                            28 mars, 2025 kl. 14:18 som svar på: Ugglenebulosan, M97 #11521
                            Fredrik Silow
                            Keymaster

                              Helt otroligt fin upplösning och skärpa, extremt bra seeing och torr luft? Har sett några få ”liknande” bilder på M97, bara med större instrument har jag för mig, prylar högt upp i berg på torra platser.

                              avatar
                              28 mars, 2025 kl. 10:05 som svar på: Western Australia DS-expeditionen 2025 #11518
                              Fredrik Silow
                              Keymaster

                                Väldigt spännande att följa er resa, tack för att ni skriver, inspirerande för oss som sitter och glor på en skärm i ett kontor. 🙂

                                28 mars, 2025 kl. 09:41 som svar på: M51 Whirlpool Galaxen #11516
                                Fredrik Silow
                                Keymaster

                                  Otroligt fin bild — framförallt en spännande och annorlunda komposition med stjärnan HD 117815, skapar lite mer djup och perspektiv.

                                  avatar
                                • Författare
                                  Inlägg
                                Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 152 totalt)
                                1 2 3 … 9 10 11 →

                                Senaste diskussionerna

                                • V0462 Lup = Nova Lup 2025
                                  tråd av Hans Bengtsson
                                • Nebulosor kring dvärgnovor
                                  svar av Hans Bengtsson
                                • Jupiterstormar Animation /2
                                  svar av Johan Warell
                                • ZWO EFW 7×2”
                                  tråd av luckelaser
                                • Kronberger 1 – ett ganska ovanligt objekt
                                  svar av Hans Bengtsson
                                • Mono-paket sökes
                                  svar av Ola Franzén
                                • Jupiterstormar Animation
                                  svar av Torbjörn Holmqvist
                                • Abell 43 med oväntat stark Ha signal
                                  tråd av amv8vantage
                                • Månadens bild
                                  svar av Fredrik Silow
                                • Anholt
                                  svar av Hans Bengtsson
                                • Optolong L-Extreme 2”
                                  tråd av Jergelind
                                • Komplet astrofotografi paket
                                  tråd av hotmaildude
                                • Söker Skywatcher 130pds eller liknande
                                  svar av Minstfarlig
                                • NOT och solen
                                  tråd av Hans Bengtsson
                                • Fred Espenak har avlidit
                                  svar av timokarhula
                                • Uppdateringar av SVO
                                  svar av Thomas Karlsson
                                • Aktuell solaktivitet
                                  svar av Hans Bengtsson
                                • M97 Ugglenebulosan och M108
                                  tråd av Lars Sundqvist
                                • M97, Ugglenebulosan
                                  tråd av Lars Sundqvist
                                • Möjlig meteor 250531 2:14 (00:14 UT?)
                                  tråd av Petter Åström

                                Månadens bild i galleriet

                                M 13 (Håkan Paulsson)

                                Årets bild i galleriet

                                C/2023 A3 (Tsuchinshan- ATLAS) (Andreas Holmström)

                                Senaste bilderna i forumet

                                Kronberger 1 (Sven Eklund)

                                Jupiter (Peter R)
                                Jupiter (Peter R)
                                Abell 43 (Sven Eklund)



                                Senaste nytt från SAAF-webben

                                • Årsmöte 2025
                                • Telescopium nr 2 2025 ute snart!
                                • Telescopium nr 1 2025 ute snart!
                                • Telescopium nr 4 2024 ute snart!
                                • Telescopium nr 3 2024 ute snart!

                                Kalendariet

                                Träff under stjärnorna 2025
                                Träff under stjärnorna 2025
                                22 aug 25
                                Mariestad
                                Sagittarius 2025
                                Sagittarius 2025
                                28 aug 25
                                Degerhamn

                                Antal unika dagsbesökare (unika IP)

                                Idag: 17 st 

                                Senaste 7 dagarna: 3135 st 

                                Senaste 30 dagarna: 14826 st 

                                Logga in

                                Copyright Nattmolnet 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress