Reply To: Sirius B i omloppsbana runt Sirius A under 6 år
Här kommer lite fakta klippt från nätet runt Sirius B som verkligen är en spännande stjärna.
På ett avstånd av endast 8,6 ljusår är Sirius en av våra närmaste stjärnor.Tidigt i sin livscykel anses Sirius A och B ha varit två blåaktigt vita stjärnor som kretsar kring varandra i en elliptisk bana med en omloppsperiod på 9,1 år och där B-komponeneten var den mer massiva av de två. Sirius B har gått igenom sin livscykel, blivit en röd jätte och efter att ha kastat ut sina yttre höljen förvandlats till en vit dvärg.
1844 började man misstänka att Sirius A hade en osynlig följeslagare eftersom den verkade wobbla och 1862 gjorde Alvan Clark en visuel detektering när han testade ett nytt 18,5″ teleskop, dåtidens största refraktor. Det påminner om hur man även upptäckte Neptunus och Pluto, först genom störningar i banorna, uträkningar och till slut observationer.
Sirius B är den första vita dvärg man har upptäckt. Det som gör den så svår att se eller fotografera är närheten till Sirius A som är 10.000 gånger ljusstarkare och dränker sin följeslagare i ett bländande sken. Sirius B har ungefär samma massa som vår sol men är endast aningens mindre än vårt eget jordklot. Dess gravitationella dragningskraft är 350.000 gånger starkare än jordens så kunde jag stå på dess yta skulle jag väga 30 miljoner kg. Kanske dags att börja banta 🙂
Tack och grattis till fångsten Hans H. När man har jagat den här nästan osynliga lilla ljuspricken i 13 år så känns det stort att inte bara kunna uppvisa stillbilder utan påvisa dess rörelse i omloppsbana runt Sirius A.
/*Peter R
Senaste inläggen
-
Zwo Asiar Plus
tråd av Rikard Österman
-
887 Alinda
svar av Hans Bengtsson
-
Venus genom UV och IR filter
tråd av Hans H
-
Algol-stjärnan MP Cam
svar av Hans Bengtsson
-
Komet C/2024 G3 ATLAS
svar av Hans Bengtsson
-
Jupiter med månar
tråd av Bergquist Christian
-
V405 Aur
svar av Thomas Karlsson
-
Zwo ASI2600MC Pro
tråd av Rikard Österman
-
Uniguide 32/120 mm
tråd av Rikard Österman
-
ASI174MM mini
tråd av Rikard Österman
-
Titanpassager
svar av Johan Warell
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 161 st
Senaste 7 dagarna: 1948 st
Senaste 30 dagarna: 7202 st