Svar till: Spektroheliogram i CaK
En stor fördel med SHG-tekniken är den relativt låga prisnivån på att använda en spektrograf som filter jämfört med traditionellt filter av etalon-typ (Lunt, Coronado etc). Dessutom kan man med en SHG fritt välja våglängd inom hela det visuella området och lite till. Man kan till och med via lite finlir få fram bilder på solkoronan genom att använda Fe XIV, en emissionslinje som finns i den superheta solkoronan.
SHG lämpar sig bäst för helbilder på solen, upplösningen blir på grund av den relativt långsamma bildskanningen starkt begränsad av seeing som ju sällan är bra när solen är uppe och värmer. Apertur på den avbildande optiken över 100 mm lönar sig knappast
Jag skannar med 300 bilder/s och 10 x siderisk hastighet så det tar ändå 12 sekunder för hela solskivan att passera spalten. Det blir 3600 smala avbildningar av solskivan som sedan ska sättas samman av mjukvaran. Det är således inte frågan om någon klassisk “lucky imaging”. Man anpassar spaltens vidd och sensorns pixelstorlek så att de matchar den interna optiken i SHG. I mitt fall är pixelstorlek på kamera 2um och bredd på spalten 7um.
Jag håller inte riktigt med om att SHG700 är “Mercedes”, kanske en liten Fiat. Däremot tror jag att denna teknik kommer att växa i popularitet bland oss amatörer och att det på vägen framöver nog kommer att utvecklas kommersiella “Mercedesmodeller”.
//Hans
Senaste diskussionerna
-
Stora Magellanska molnet
svar av
Johan Warell
-
Solen i Hɑ med SHG700
tråd av
Hans H
-
Solen i Hɑ med SUNSCAN
svar av
Magnus Larsson
-
Uppdateringar av SVO
svar av
Thomas Karlsson
-
Aktuell solaktivitet
svar av
Hans Bengtsson
-
Vintergatan Namibia
svar av
stoffe
-
SH2-142 Wizard Nebula
tråd av
Mårten Frosth
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste bilderna i forumet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 299 st
Senaste 7 dagarna: 2663 st
Senaste 30 dagarna: 11016 st