Nybörjare som har funderingar kring okular m.m.
- This topic has 10 replies, 5 voices, and was last updated 25-02-22 11:46 by
Hans Bengtsson.
-
AuthorPosts
-
4 november, 2024 at 12:59 #10236
Hej!
Jag är helt ny på det här med teleskop.
Jag och sambon har kikat en del på himlen genom kikare/tubkikare tidigare, men har länge varit sugna på att skaffa ett teleskop.
Nu blev det så att vi kommer över en begagnad Sky-Watcher explorer 130 i fint skick till ett bra pris.
Dock medföljde endast det ena okularet (25mm).Tänkte se om någon vänlig själ här har tid/lust att guida oss lite.
Vi tänker att det kunde vara bra med i alla fall ett till okular med lite mer förstoring.
Frågan är vad?Bör man sikta på 10mm (som det egentligen ingår till det teleskopet), eller kanske ta ett med lite mer förstoring (8mm? 6mm?).
Tänker att vi inte vill lägga ut flera tusen på ett okular nu i början, däremot köper jag hellre ett av lite bättre kvalitet än de som medföljer när man köper teleskop.
Några förslag på bra okular?Nu i början kommer vi framförallt inrikta oss på månen och planeterna, sen får vi se 🙂
Har även någon fundering runt filter. Bör man skaffa ett månfilter direkt?
Vi skulle även gärna vilja testa att fotografera lite genom teleskopet, tänker till en början göra det med mobilerna (iPhone).
Någon som har tips på bra, prisvärda, adaptrar?Stort tack på förhand!
Med vänliga hälsningar
Johan Runesson -
4 november, 2024 at 16:54 #10237
Johan:
Det kan säkert finnas hur många svar som helst … här är några små tankar:
1. Innan ni köper ett nytt okular kan det nog vara bra att träna att hitta på stjärnhimlen med den utrustning ni redan har.
2. För att hitta till olika objekt är åtminstone jag beroende av en optisk sökare. En liten sådan, 30 mm, skulle jag prioritera framför okular. Om det går lätt att fästa en riktig sökare vill säga, sådant måste kollas upp med försäljaren.
3. Jag tror att ett okular på 10 mm kan ge för hög förstoring för det nämnda teleskopet. Skulle snarare tänka mig något kring 12-15 mm. En billig men helt OK typ av okular är Plössl. Kostar några hundralappar, tror jag.
4. Precis som du är inne på, så ska du inte köpa något okular för flera tusen. Det är i så fall mycket bättre att lägga de pengarna på ett större teleskop. Viktigt att det finns rimliga proportioner mellan okularens pris och teleskopets pris.
-
This reply was modified 1 month ago by
Hans Bengtsson.
-
This reply was modified 1 month ago by
-
7 november, 2024 at 01:39 #10254
Det finns en annan lösning och det är att köpa en enkel 2x Barlow lins. Resultatet kombinerat med eran 25mm motsvarar ett 12,5 mm. Om ni har en Explorer 130 som är f/7 så ger 25mm en förstoring på 36x och kombinerat med en 2x Barlow får ni 72x vilket kan ge fina vyer av månen och planeterna. Även enkla barlows för några hundralappar brukar kunna vara relativt bra optiskt
Det finns en annan modell av teleskopet som heter Explorer 130P (med parabolisk spegel) som ligger på f/5 och är det den ni har så får ni 26x resp 52x och då kanske en 3x Barlow eller ett 8mm okular vore att föredra för att komma upp i ca 80x förstoring.
Det finns en ganska bra mobiltelefonadapter, Celestron NexYZ, som tillåter injustering av telefonen i alla 3 axlarna, därav namnet. Men jag tycker inte den är så lätt att använda i praktiken så jag använder ofta telefonen handhållet framför okularet när jag fotograferar månen (se bifogade bilder). Ett annat problem som jag har med min iPhone 13 är att den har ofta svårt att hitta rätt fokus och skiftar lins mellan normal och 3x zoom. Då kan det vara bra att ha en photo app som exempelvis ProCamera som tillåter att låsa den till en bestämd lins samt att fokusera manuellt. Planeterna är däremot svåra att få bra med en mobil.
/*Peter R
Attachments:
-
7 november, 2024 at 10:42 #10259
-
7 november, 2024 at 14:03 #10260
Tack för all input!
Väldigt värdefullt när man inte är så insatt i allt ännu 🙂
Just nu väntar vi bara på att molnen/diset ska skingras så vi kan testa teleskopet.Hans Bengtsson: Ja, det är nog helt rätt att börja med det vi har och testa oss fram. Som sagt, om bara molnen vill flytta på sig ska det bli väldigt spännande att testa teleskopet.
Det är utrustat med rödpunktssökare, så vi testar väl med den först och ser hur det levererar.PeterR: Väldigt fina bilder! Ska bli riktigt kul att testa fotografering genom teleskopet.
En 2x Barlow lins fick vi faktiskt med, så vi får börjar där och testa oss fram 🙂Magnus Larsson: Har tänkt tanken på att man kanske skulle kunna skriva ut en adapter (vi har 3d-skrivare).
Har du några 3d-modeller du vet funkar bra?Stort tack!
-
-
16 januari, 2025 at 21:45 #10926
Hej,
Passar på att använda tråden lite, jag har precis införskaffat mig ett bresser 203mm /1200 dobbson teleskop det medföljer ett sp 20mm okular(väntar på att posten ska komma nästa vecka)
Ser med nöje fram mot att spana på både planeter och kanske framför allt dso objekt tänkte börja med messier katalogen eller iallafall fall delar av dem som jag hittar på januari himlen är målet.
Tar tacksamt emot tips på vad man ska tänka på /bör införskaffa för att lära känna stjärnhimlen på ett nybörjarvänligt sätt.
/Fredrik Hedström
-
16 januari, 2025 at 22:58 #10927
Fredrik:
Det tycker jag spontant låter som ett mycket bra val!
Det första man behöver lära sig är att tolka en stjärnkarta och att genom stjärnhoppning föra teleskopet till det objekt man vill observera. Utan tvekan tar det ett tag att bli bra på detta, men snart går det snabbare och snabbare. Det bästa är när man fått in rutinen så mycket att man (nästan) aldrig behöver leta efter objekt, man går helt enkelt dit med hjälp av karta och/eller minnet. Kan jämföras med att hitta till olika platser i en stor stad med hjälp av en stadskarta.
Stjärnhoppning görs i huvudsak med sökaren, det är bara finjusteringen man sköter i huvudteleskopet. Jag tror att ditt teleskop har sökare 6×30? Det skulle jag för min del tycka är i minsta laget. Jag använde själv 6×30 för många år sedan, men upptäckte sedan att 9×50 är väldigt mycket bättre och sparar tid.
Bara att säga lycka till!
-
This reply was modified 1 month ago by
Hans Bengtsson.
-
This reply was modified 1 month ago by
-
21 januari, 2025 at 06:03 #10980
Tack för tipsen, ja stjärnhoppning var en av anledningarna att köpa ett sådant här teleskop vill lära mig från grunden att hitta objekten, tränar med kikaren på kvällarna att hitta objekten som andromeda och m81
Sökare ska väl bytas på sikt, hur är det med okular till ett teleskop av denna storlek? Ska man satsa på en bra zoom okular, baader? Eller räcker det med 2 olika super plössel?
Okular är en djungel har jag märkt lätt att fastna i tillbehörs träsket.
Funderade på om det kan vara värt att skaffa ett ca 15mm och ett 24 av hyfsad kvalitet ?
Kom gärna med input är som sagt ny, vill skynda lagom långsamt så jag får lära känna himlen steg för steg.
-
21 januari, 2025 at 10:13 #10981
Fredrik:
Vad gäller okular så finns inga givna svar. Det beror på vad man vill göra.
För egen del, med Newton 20 cm f/5, så har jag alltid använt ett bra zoom-okular. Det har gått jättefint vid ca 90 % av alla obsar. För ljussvaga stjärnor vid magnitud 13-14 har jag växlat till Hyperion 5 mm. Några andra okular har jag aldrig använt till det teleskopet.
Det som jag observerat har nästan uteslutande varit variabla stjärnor, och då är det mycket tidsbesparande att slippa växla okular när man går mellan olika variabler. Mycket ljusa variabler, magnitud 7 eller så, har obsats med sökaren 9×50.
För observatörer av planeter kan saken säkert te sig annorlunda. Då räcker det kanske med ett par mycket högkvalitativa och högförstorande okular.
Om du satsar på ett zoom-okular så tror jag det är förnuftigt att välja ett som kostar några tusenlappar. Jag har i och för sig aldrig testat någon billig zoom, men skulle inte chansa på det.
-
This reply was modified 1 month ago by
Hans Bengtsson.
-
This reply was modified 1 month ago by
-
21 februari, 2025 at 22:29 #11210
Tack för tipsen, jag köpte ett baader zoom okular känns som jag kommer klara mig länge på det, det enda som stör mig ibland är att 24mm ibland ger för mycket förstoring. Skulle nog på sikt behöva ett som är än mer översiktligt.
I kväll var en fin kväll.
Observerade.
M44 med handkikaren.
M35 försökte hitta ngc 2158 men gick bet tror det är för ljust runt mig.
M37 var däremot riktigt din att se.
Såg även m36 och m38.
M37 är än så länge en favorit tillsammans med dubbel stjärnan Castor i Tvillingarna och Algeiba i Lejonet.
Det här med att titta på natthimlen är riktigt trevligt och en hobby jag känner man växer med varje kväll.
Tack Saaf för bra guider och information detta har gett mig en bra start på vinterns nya hobby!
/Ny frälst
-
22 februari, 2025 at 11:46 #11211
Fredrik:
Det låter som en jättebra start!
NGC 2158 ligger mycket riktigt strax intill M35. Jag bifogar en karta 1×1 grader med söder uppåt, dvs med den orientering du har i teleskopet. M35 ligger nere till höger på kartan, och NGC 2158 finns i kartans mitt. Ett foto 10×10 bågminuter bifogas också.
Siffrorna vid en del stjärnor anger visuell magnitud, med decimalpunkten utelämnad.
Av alla olika objekt du kan se med ditt teleskop är det bara ett rätt litet antal (i huvudsak några Messier-objekt) som är så stora att de inte ryms i synfältet vid zoomens lägsta förstoring. Jag har för egen del aldrig känt behov av större synfält, jag använder sökaren 9×50 för det, men jag förstår din tanke. Lägg dock i vågskålen att det kan vara lite bökigt att byta okular i kalla vinternatten.
-
This reply was modified 1 month ago by
Hans Bengtsson.
Attachments:
-
This reply was modified 1 month ago by
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.
Senaste inläggen
-
Projekt Bear Paw Galaxy
svar av
Fredrik Silow
-
50 Bortglömda Miror
svar av
Thomas Karlsson
-
Aktuell solaktivitet
svar av
Hans Bengtsson
-
Tänk på tiden
svar av
Hans Bengtsson
-
Tripletten i Draco
tråd av
Ulf Granlund
-
RW Aur är ljussvag
tråd av
Hans Bengtsson
-
Eta Carinae-nebulosan
svar av
Johan Warell
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste bilderna i forumet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet



Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 414 st
Senaste 7 dagarna: 2816 st
Senaste 30 dagarna: 11765 st