Sagittarius 2024
När
Var
Folketshusvägen 7, Degerhamn, 380 65
Välkommen till Sagittarius 2024!
Sagittarius är en observationsträff med fokus på praktisk amatörastronomi i ren SAAF-anda. Häng med till en magisk plats med en mörk sensommarhimmel! Se längre ner för anmälan – men var god läs all information.
Här träffar du likasinnade, nya och gamla bekantskaper, kan utbyta erfarenheter och lyssna på föredrag, ev delta i workshops, men framförallt — observera! Och med tanke på den sena nymåneveckan i år blir det mest fokus på just observerandet, såväl natt som dag (med solens höga aktivitet som dagsfokus).
Vill du kanske berätta om något?
Se nedan under Program.
Anmälan senast 31 augusti — se längst ner.
(Deltagare: 44 av 50 anmälda)
N Ä R , V A R , H U R ?
NÄR: I år kommer Sagittarius hållas under nymånen i början av september, 5–8 september. Fördelen med årets senare lagda träff är att vi har en längre natt och mörkare himmel. En del tjuvstartar redan på onsdagkvällen, och till och med tidigare enligt tradition.
VAR: Som förra året ses vi dagtid på Folkets hus i Degerhamn (mellan 11 och 17.30) och observerar gemensamt nattetid på parkeringen vid Eketorps borg.
HUR: Program nedan uppdateras löpande.
P R O G R A M (Ungefärliga tider!)
[ O n s d a g ]
Tjuvstartskväll för tidigt ankomna observatörer.
Observationer: Eketorp är tillgängligt, se regler nedan.
Aktuell väderprognos för Eketorp:
Väderöversikt
Astronomiskt väder
Väderkarta
[ T o r s d a g ]
— 12.00 Öppning, mingel
Prel tider:
— 12.30 Björn Sahlberg: Bildbehandling i SIRIL och GiMP
— 14.00 Timo Karhula: Hur långt kan man se?
— 15.00 Diskussion, SAAF och koncept för lokalföreningsanslutningar
— 16.30 Bengt Rönde: Mitt fotoprojekt – samtliga Messierobjekt
Observationer på Eketorp under kvällen, se regler nedan.
Prel: SQM-kalibrering.
Vid mulet väder på kvällen:
— Fjärrobservationer med Margareta Westlundteleskopet, Johan Warell
— Diskussion, SAAF och ljusföroreningar
[ F r e d a g ]
— 12.00 Öppning, mingel och kommers
Prel tider:
— 12.30 Peter Rosén: En bildresa genom mitt solsystem
— 13.30 Anders Wettergren: Observationstips – en djupdykning i stjärnbilden Sagittarius
— 14.45 Johan Warell: Att planera och utföra en kometobservation
— 16.00 Anders Hjelset: Hur jag använder Margareta Westlundteleskopet – erfarenheter efter 30 sessioner och 150 timmar
Observationer på Eketorp under kvällen, se regler nedan.
Prel: Fältkikartest.
Vid mulet väder på kvällen:
— Hur jag använder Pixinsight – hårdvara, processer, script och PixelMath, Anders Hjelset
— Spontana presentationer
— Diskussion, SAAF och framtiden
[ L ö r d a g ]
— 11.30 Öppning, mingel och kommers
Prel tider:
— 12.00 Torbjörn Holmqvist: Den förberedda amatörastronomen
— 13.00 Årsmöte SAAF, (Obs! föranmälan krävs, se nedan)
— 15.30 Jörgen Tannerstedt: Nattlandskap – hur du fotograferar dem med enkel utrustning
— 18.00 Gemensam middag på Carlas – Obs! – för de som anmält sig!
Observationer på Eketorp under kvällen, se regler nedan.
Vid mulet väder på kvällen:
— Fjärrobservationer med Margareta Westlundteleskopet, Johan Warell
— Spontana presentationer
[ S ö n d a g ]
ca 10.00 Städning, de som kan hjälper till och grovstädar. (Fika finnes samt trevligt efterprat.)
Eketorp är tillgängligt för de som vill stanna kvar, se regler nedan. Mer fri placering, dessutom är det inte säkert att Eketorp har släckt ner sin utebelysning på söndag kväll.
Spontana presentationer:
Traditionsenligt välkomnar vi kortare anföranden och föredrag, gärna spontana och baserade på den gångna nattens upplevelser — vi hoppas att du som som deltar på träffen vill hålla ett kortare anförande om dina astronomiprojekt, ditt favoritteleskop eller om dina observationer. Även om vi håller plats i schemat för spontanitet kanske du redan nu vet att du vill berätta om något? Hör av dig.
Fjärrteleskopsobservationer:
Om vädret tidvis skulle vara dåligt på Öland men bra i Spanien kommer vi att göra observationer med SAAF:s fjärrteleskop i Spanien . Har du önskemål på observationsobjekt? Hör gärna av dig till oss i förväg.
Solobservationer:
Eftersom solen är inne i sitt solfläcksmaximum kommer vi ha ett litet solteleskop på plats för observationer i H-alfa. Du som har ett bra solteleskop får gärna ta med dig detta om du kan tänka dig att låta andra få titta i det. Är du en van solobservatör som gärna vill hålla ett föredrag om hur du gör? Hör av dig till oss.
Ungdomsaktiviteter:
Eftersom träffen i år ligger efter skolstarten så har vi inga organiserade ungdomsaktiviteter, men vid behov kan vi bistå med visning av natthimlen på lördag kväll.
Årsmöte:
Precis som förra året blir SAAF:s årsmöte under Sagittariusträffen, lördag 7, kl. 13.00–14.30.
Efteråt bjuder vi på fika till de som deltar. Föranmälan krävs, klicka här.
Fokusdiskussioner:
I mån av tid bjuder vi in till fokuserade medlemsdiskussioner om utvecklingen av SAAF och olika projekt, se ovan.
F Ö R S Ä L J N I N G
Mats Yderstig från Astrotec kommer vara på plats med utställning och försäljning.
Patrick Woitala från Nienna Starworks kommer vara på plats med sina specialtillverkade Dobsonteleskop och tillbehör.
Nils Henriksen från Astro Art kan tyvärr inte närvara på grund av sjukdom.
Begagnatmarknad: Det finns ett antal personer som har anmält sig till begagnatmarknaden.
Vill du som medlem sälja något begagnat på plats? Hör av dig.
Vi anorndar med ett bord där du kan ha bilder, prisskyltar och grejer. Du ansvarar själv för prylarna.
SAAF-trycksaker: Vi kommer att erbjuda försäljning av Telescopiumnummer, Fokusnummer, Natt och Astronomiska årskalendrar under träffen till mycket förmånliga priser.
O B S E R V A T I O N E R
STRIKT MÖRKERPOLICY (English below):
På den utmärkta observationsplatsen vid Eketorps borg kommer vi i sedvanlig ordning vara väldigt strikta med mörkerhållningen för att säkerställa att alla får en fantastisk och ostörd upplevelse av den mörka stjärnhimlen som erbjuds vid klart väder.
[N] Norra sektionen:
På grussektionerna närmast museibyggnaden kommer enbart visuella djuprymdsobservatörer att husera. Här observeras det hela natten och alla bilar som ställs upp här behöver att stå kvar hela natten tills det ljusnar. Behöver man access till bilarna ska all belysning inklusive innerbelysningen vara släckt eller maskerad för att behålla mörkerseendet. Annars får man parkera sin bil längst söderut vid övriga. Detta inkluderar asfaltsparkeringen söder om denna grussektion, se karta. Svagt rött ljus gäller på såväl pannlampor som skärmar.
[M] Mittensektionen:
På sektionen i mitten under norra bilparkeringen (tillika ljusbuffert) för visuella observatörer står astrofotograferna. Här råder samma bil- och ljuspolicy som för den övre sektionen, men bilar parkeras med bagageluckan söderut för access, datorskärm skall lysa söderut och helst vara avskärmad så gott det går. Varje teleskop och dator placeras bakom varje respektive bil för att dämpa ströljus norrut mot de visuella observatörerna. Även om man som astrofotograf måste använda datorskärm behöver den vara riktad söderut, helst avskärmad och så svag det går. När man går omkring mellan bilarna är det samma policy som gäller för övriga zoner: Svagt rött ljus gäller på såväl pannlampor som skärmar.
[S] Södra sektionen:
På parkeringens sydligaste sektion, vid infarten, parkerar de som vill besöka/observera en stund under natten eller som inte kan stanna tills det ljusnar. Man kan alltså vara observatör/fotograf på de två övre sektionerna men får då bära utrustningen fram och tillbaka under strikt mörkerpolicy. Här är infart och avfärd okej under natten tillskillnad från övre sektioner. Observera att hel-, halv, eller varselljus inte är godkänt! När bilen närmar sig området (med god marginal) skall bilens parkeringsljus vara det enda ljus du använder under infart/utfart. Märk väl att bilarna på denna sektion står nedanför de teleskop som används här och man har sin bil i söderläge längre från utrustningen. Datorskärmar ska ändå riktas söderut och vara avskärmade. När man går omkring mellan bilarna är det samma policy som gäller för övriga zoner: Svagt rött ljus gäller på såväl pannlampor som skärmar.
Bilar och ljus:
Alla bilar parkeras med framljusen mot söder för att inte störa observatörerna längre norrut. Bilar parkeras i första hand på nedre sektionen, den nära in- och utfarten. Astrofotografer och observatörer som parkerar sina bilar nära sin utrustning på Övre- eller Mittensektionen, behöver ha dem parkerade där hela natten – man alltså får inte köra iväg innan det ljusnar. Under natten sker in- och utfart samt parkering av bilar enbart på Nedre sektionen. Under själva parkeringsmomentet och avfärd får endast parkeringsljus användas, halv- eller helljus är inte tillåtet. Behöver man access till sin bil under observationsnatten ska all belysning inklusive innerbelysningen vara släckt eller maskerad för att inte förstöra mörkerseendet för övriga. När man går omkring mellan bilarna är det samma policy som gäller för samtliga zoner: Svagt rött ljus gäller på såväl pannlampor som skärmar.
Strömlöst:
Astrofotografer och observatörer ombesörjer egen ström via eget batteri eller sitt fordon. (Det finns inte möjligheter till fast ström via eluttag!)
Faciliteter:
Vi har tillgång till museets toaletter i norra delen i yttre byggnaden till höger efter trappan.
Toaletten är alltid öppen.
Eketorp släcker sin utebelysning onsdag–söndag.
Camping förbjuden:
Tänk på att det råder campingförbud på Eketorps parkering, men ni får stå där så länge ni är aktiva.
Klickbar karta nedan med de viktigaste reglerna för observationsplats Eketorp, på svenska:
STRICT DARKNESS POLICY:
At the designated observation site near Eketorp’s fort, we will, as usual, enforce a very strict darkness policy to ensure everyone can enjoy an outstanding and uninterrupted experience of the dark starry sky when the weather is clear.
[N] North Section:
On the gravel sections closest to the museum building, only visual deep-sky observers are allowed. Observations will take place throughout the night, and all cars parked here must remain in place until dawn. If access to vehicles is needed, all lights, including interior lights, must be turned off or covered to maintain night vision. Otherwise, cars should be parked further south with the others, including the asphalt parking lot south of this gravel section (see map). A dim red light should be used on both headlamps and screens.
[M] Middle Section:
In the middle section below the northern parking area (which also serves as a light buffer) are the astrophotographers. The same vehicle and lighting policy applies here as in the upper section. However, cars must be parked with the trunk facing south for access, computer screens must be directed southward, and preferably shielded as much as possible. Each telescope and computer should be placed behind its respective car to minimize stray light heading north toward the visual observers. Even if you, as an astrophotographer, need to use a computer screen, it should be pointed south, preferably shielded, and as dim as possible. When walking between the cars, the same policy applies to the other zones: A dim red light should be used on both headlamps and screens.
[S] South Section:
In the southernmost section of the parking area, near the entrance, park those who wish to visit/observe for a short period during the night or who cannot stay until dawn. You may observe/photograph in the upper sections but will need to carry your equipment back and forth under the strict darkness policy. Entry and exit during the night are permitted here, unlike in the upper sections. Note that full, dipped, or running lights are not allowed! As the car approaches the area (with ample distance), the parking lights should be the only lights used during entry/exit. Please note that the cars in this section are positioned below the telescopes being used here, and you should have your car facing south, further away from the equipment. Computer screens should still be directed south and be shielded. When walking between the cars, the same policy applies to the other zones: A dim red light should be used on both headlamps and screens.
Cars and Lighting:
All cars must be parked with their headlights facing south to avoid disturbing observers further north. Cars should primarily be parked in the lower section, near the entry and exit. Astrophotographers and observers who park their cars close to their equipment in the Upper or Middle Section must keep them parked there all night – you are not allowed to drive away before dawn. During the night, entry and exit, as well as parking of cars, only occur in the Lower Section. During parking and departure, only parking lights may be used; dipped or full headlights are not permitted. If you need access to your car during the observation night, all lights, including interior lights, must be turned off or covered to avoid ruining the night vision of others. When walking between the cars, the same policy applies to all zones: A dim red light should be used on both headlamps and screens.
No Power Supply:
Astrophotographers and observers must arrange their own power supply via their battery or vehicle. (There are no opportunities for fixed power through electrical outlets!)
Facilities:
We have access to the museum’s restroom in the northern part of the outer building to the right after the stairs.
The restroom is always open.
Eketorp will put their lights out Wednesday – Sunday.
No camping:
Please note that camping is prohibited in the Eketorp parking lot, but you are allowed to stay there as long as you are actively engaged.
Click on picture for map, including the most important rules, for the Eketorp observing site, in English:
TIPS:
Det finns en diskussionstråd som Lars Magnusson i GAF har startat här på Nattmolnet för tips inför Sagittarius 2024. Han delar där en länk till en otroligt väl genomarbetad karta över observationsplatser på Öland för er som stannar under en längre tid. Dela också gärna med dig av dina egna tips, ställ frågor eller diskutera i tråden.
K O S T O C H L O G I
MAT:
Var och en ansvarar i huvudsak själv för all förtäring som luncher, middagar och annan mat.
Det kommer att finnas kaffe, bulle och kaka till självkostnadspris i köket på Folkets hus under dagtid – man kommer kunna swisha.
På gångavstånd från Folkets hus finns pizzeria och mataffär med självbetjäning för enkel lunch eller extra energi.
Lunch finns också att köpa på Carlas Café i Näsby, en bit norr om Ottenby.
Gemensam middag på lördag kväll: Vi har bokat bord (för de som anmält sig) på Carlas i Näsby för en trevlig lördagskväll tillsammans innan sista nattens observationer. Ingen förbeställning av mat. Beställning på plats från nedan meny.
MENY:
- Kallskuren rostbiff med potatisgratäng & rödvinssky — 149 kr
- Rökt laxfylld rödspättafilé med dillmos & hollandaise — 155 kr
- Bön Bourgignon med ris — 139kr
- Hoisinkryddad fläskfilégryta med glasnudlar — 149kr
- Italienska Grönsaksbollar på couscoussalladsbädd, örtmajo — 142kr
- Drycker (det mesta finns): Läsk, Loka, alkoholfri öl, folköl, starköl på både fat och flaskor, burkar, vin rött, vitt, rosé, cider, kranvatten, kaffe, te, smakis, mjölk… osv.
OBS!
Var och en betalar för sig på plats.
BOENDE:
Var och en ansvarar för eget boende.
Tips: Ottenby vandrarhem och Grönhögens stugby.
På Ölands hemsida oland.se hittar du länkar till olika boenden samt information och tips om utflykter, evenemang och annat.
A N M Ä L A N
Anmälan sker till sagittarius@saaf.se senast 31 augusti. Även om vi ser din mejladress vill vi att du skriver namn och telefonnummer i din anmälan, så vi helt säkert vet vem du är och kan kommunicera med er på ett snabbt och smart sätt vid ändringar eller för samordning under Sagittarius. Efter träffen raderar vi era telefonuppgifter. Berätta också gärna om ni planerar observera på Eketorp, om du har med instrument, och — om du du vill äta gemensam middag på tidig lördagkväll (var och en betalar för sig på plats).
EN TRÄFF FÖR SAAF-MEDLEMMAR
Som vanligt är alla SAAF-medlemmar välkomna till träffen, som arrangeras i samarbete med Grönhögens astronomiska förening (GAF). Om du inte är medlem i SAAF men vill vara med på träffen, betala först din medlemsavgift. Ingen anmälningsavgift tas ut för deltagandet på Sagittariusträffen. Tänk på att det finns olika medlemskapsalternativ: ex 200 kr/år för vuxen medlem för ett digitalt årsmedlemskap i SAAF (eller inträde till Sagittarius om du så vill).
UNGDOMAR
Ungdomar under 18 år som besöker träffen kan göra detta kostnadsfritt – vi bjuder på ett årsmedlemskap i SAAF värt 95 kr. Ungdomar under 18 år måste besöka träffen tillsammans med målsman (som kan delta kostnadsfritt). Vi anordnar ingen organiserad verksamhet för ungdomar och besökare under träffen ansvarar för sig själva.
F R Å G O R
Om du har frågor om träffen eller vill anmäla ett kort litet föredrag i förväg, mejla oss på sagittarius@saaf.se
Välkommen till mörkret och värmen!
Organisationskommittén,
Jörgen Tannerstedt (GAF/SAAF)
Claes Martinsson (GAF/SAAF)
Fredrik Silow (SAAF)
Johan Warell (SAAF)
Senaste inläggen
-
Titanpassager
svar av Torbjörn Holmqvist
-
Messier 17
tråd av zmannen
-
Utbrott hos V0632 Her?
svar av Magnus Larsson
-
Skywatcher EQ6-R-Pro
tråd av Jan Clasenius
-
V1144 Ori
svar av Gustav Holmberg
-
AT2024wqf
svar av Hans Bengtsson
-
Flying Bat Nebulosa
svar av PeterR
-
Leoniderna 2024
tråd av Hans Bengtsson
-
Ovanligt Norrsken ?
tråd av Jan-Olof Sjöberg
-
Orion
svar av Gustav Holmberg
-
Jupiter IR-RGB
tråd av Johan Warell
-
Kometmagnituder i SVO?
svar av Johan Warell
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 224 st
Senaste 7 dagarna: 4199 st
Senaste 30 dagarna: 8529 st