Spektroskopbygge
- Detta ämne har 3 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 23-03-03 16:38 av Magnus Larsson.
-
FörfattareInlägg
-
10 september, 2022 kl. 09:44 #1556
Hej!
Jag tänkte dela med mig av mitt bygge av ett nytt spektroskop. Jag har köpt ett hembyggt men tänkte det kunde vara kul att bygga ett själv också så jag är i full gång.
Det jag håller på med är Christian Buils Sol’Ex/Star’Ex: http://www.astrosurf.com/solex/sol-ex-presentation-en.html. Det är ett spektroskop tänkt för solen men så kan man lägga till en guide-modul och så fungerar det med stjärnor också, och kallas då Star’Ex. Grundkonfigurationen är för högupplösta spektra, med ett gitter med 2400 linjer /mm, en kollimatorlins med 800 mm fokallängd och en kameralins med 125 mm fokallängd. Själva spektroskopet är 3D-printat. Alla detaljer och beskrivningar kan man se på sidan ovan, men man får hantera att en del (inte minst Christians vidoer) är på franska – tack för Google translate, skolfranskan räcker bara halvvägs.
Det jag gjort är att jag printat alla delar med svart PETG på min Ender 3 v2 skrivare. Det var inte speciellt svårt när jag väl kalibrerat printern noga. En del delar är gängade så noggrannhet behövs. Och de ska passa i varandra. Det tog lite tid men inga större problem. BIfogad bild på hur det ser ut när de centrala delarna är hopskruvade.
För att kunna skruva använder man gängade insatser som man hittar på amazon eller ebay, M3 och M4, som man värmer i ett stearinljus och sen smälter in. Christian har en video om det. Och han föredrar stearinljus framför lödpenna för det är mer romantiskt 🙂
De optiska delarna beställer man från Shelyak i Frankrike. De var inte helt billiga – ett kit kostar över 5000 kr. Å andra sidan – har man en 3D-skrivare får man alltså en väl fungerande spektrograf för i allt lite över 5000…. I det kit-et är en slits på 10 micron, och det är lite väl smalt för att kunna ge sig på svaga stjärnor med en C8, vilket är min plan, så troligen behöver också köpa en annan slitsskiva.
Till spektrografen behövs egentligen 3 kameror: en huvudkamera som tar själva spektrat (här har jag lånat en Atik 324+ av Håkan), en guidekamera (går bra med en ganska billig ASI120 t ex), och en kamera för att rikta teleskopet. Min setup just nu innehåller ett guideteleskop med en separat kamera (ASI294MC) som bara fungerar för att centrera objektet. Guidar gör man sen via guidekameran i spektrografen. Men mer om det sen.
Jag vänter på att det optiska kitet ska komma och lägger upp mer bilder på hur det går när det kommer.
Magnus
- Detta ämne redigerades för 2 år av Magnus Larsson.
- Detta ämne redigerades för 2 år av Magnus Larsson.
Attachments:
-
6 oktober, 2022 kl. 17:58 #1794
Efter en liten paus så fortsätter arbetet med spektroskopet. Nu har det optiska kitet kommit från Shelyak, och det är bara att montera det. Nu har fått följande på plats: en kameralins som ska sitta i kameramodulen, en kollimatorlins, en spalt och ett gitter. Spalten och gittret syns på bilderna nedan. Det som återstår att montera nu är guide-modulen, och att fokusera kameran och kollimera spektroskopet.
Kameran fokuseras genom att montera den på kameramodulen och fokusera på ett objekt långt borta (oändlighet). Därefter låser man fokus.Chistian Buil har en bra video som förklarar det hela – man kan sätta på auto-översättning av auto-genererade undertexter om franskan inte är så bra 🙂
Och så är det dags att kollimera. Mer om det i nästa inlägg.
Magnus
- Det här svaret redigerades för 2 år av Magnus Larsson.
Attachments:
-
14 oktober, 2022 kl. 10:58 #1857
Så har de sista stegen blivit klara.
Kameran fokuseras med en helikal fokuserare. Utanpå denna sitter så det printade röret som själva kameralinsen sitter i, längst ut. Jag var tvungen att printa en adapter för att kunna fästa det printade kameralinsröret på den helikala fokuseraren och det var lite meckigt att få gängorna att bli rätt – men nu funkar det. Adaptern är den lite tjockare ringen som sitter framför den helikala fokuseraren. Kameran är en Atik 383L+, som inte är optimal för den är ganska brusig men jag har den för att testa i början.
Nästa steg är så att kollimera. Kameran är redan fokuserad på oändlighet så det är bara att montera den. Därefter vrider man gittret till “0:e” ordningens reflektion, dvs så man ser själva spalten. Sen handlar det om att rucka kollimeringsmodulen fram och tillbaka tills den är i perfekt fokus. Lite pilligt men med tålamod fungerar det bra.
Sen är allt klart! Längst ut på kollimeringsmodulen sitter också guide-modulen nu, så det är bara att vänta på klart väder och första testet med en stjärna 🙂
Kan varmt rekommendera detta bygge till dig som är sugen på att testa!!
Magnus
- Det här svaret redigerades för 2 år av Magnus Larsson.
Attachments:
-
3 mars, 2023 kl. 16:38 #3501
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Senaste inläggen
-
Little Planet Stockholm
tråd av PeterR
-
NGC 7822
tråd av Petter Åström
-
Uppdateringar av SVO
svar av Gustav Holmberg
-
Messier 1
svar av Gustav Holmberg
-
Gjorde EQ6 adapter till piren
tråd av zmannen
-
NGC2174 i Orion
svar av Ivar Hamberg
-
SH2-155 Cave Nebula
svar av zmannen
-
EQ6 [Såld]
tråd av Lars Zetterlund
-
Fullmåne hög upplösning
tråd av Petter Åström
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 215 st
Senaste 7 dagarna: 1637 st
Senaste 30 dagarna: 6690 st