Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Processen är rätt så manuell, från början till slut.
Fem bilder per objekt och filter. Sju bilder om exponeringstiden understiger 15 sek. Avläsning i Vphot med hjälp av time series. Visuell kontroll och gallring av eventuella fel (cosmic ray, dålig tracking etc…). Därefter skapas AAVSO-report som sedan körs i TransformApplier för att skapa transformerade data som är medelvärdesberäknade, av 5 (eller 7) bilder skapas en observation.
Omständigt, måhända, men vi vill ha koll på att grejorna funkar som de ska. Vi får se om och när vi ändrar processen i framtiden. En något modernare kamera skulle kunna snabba på det hela. Nu går det åt mycket spilltid för att positionera om stjärnan på chippet mellan exponeringarna.
/TW
Jag blandade och gav utan allt för stor tankemöda. Men man kan fundera vidare och byta ut vartefter. T41-an har lite begränsningar som gör att man inte nog inte ska försöka välja för många objekt åt gången. En körning tar lite tid. Kameran är bra men lider av RBI, Residual Bulk Image, det bli rejäla skuggor efter längre exponeringar samt av starka stjärnor. Detta påverkar fotometrin, så man kan inte stressa och man måste se till att stjärnan inte hamnar på samma ställe som förra bilden.
Obsarna av OQ Dra kom med av bara farten när jag fotade Z Dra. Jag var mest ute efter att testa att fota en förmörkelsevariabel inför att senare testa på någon exoplanettransit.
Det är kul att fånga dessa kortperiodiga variabler, man får ju snabba resultat 🙂
Som vanligt ryggar man ju inför att ändra i vsx, lite knepigt skrivna instruktioner och snorkigt bemötande…
Sekvensen startar 21:14:49 och pågår till 21:52:06. Sekvensen består av 30 stycken 60 sekunders exponeringar i Luminansfilter.
Hmm, jag är inte riktigt med nu. Sätter mig strax bakom ratten och blir incommunicado ett tag…
De sist redovisade märkningarna innefattar våra mätningar gjorda med T41-teleskopet (vars värden återladdats från SVO där vi använt hjd) samt ASAS-SN data (där tiden också anges i hjd). När vi använder VSTAR landar vi på redovisad period. Vad är det som kan göra att det verkar skilja sig från det Thomas kommer fram till? Eller har jag missuppfattat något?
Tomas W
Någon som har tips på periodanalysprogramvara (långt ord…) som inte är Peranso eller vstar? Jag använde en gratisprogramvara för 10 år sedan, men har glömt vad den hette…
Aha, It’s all coming back to me…
JD ska det ju vara i SVO, den frågan var nog uppe när jag höll på med variablerna i Lyran som jag hittade för snart 10 år sedan. Kul att få damma av lite gamla kunskaper. Jag minns även att det var ett elände att få in allt i VSX, lite snorkigt bemötande har jag för mig. Men det ska väl ordna sig.Intressant att även mäta denna i U, R och I således. Kanske inte för gymnasiearbetet, men mest för att det är kul att kolla.
För övrigt ska vi nog se till att konvertera till HJD och lägga in dessa tider. Kanske inte blir några större fel med vanlig JD, givet att stjärnan är hyfsat nära norra himmelspolen och att periodtiden inte är jättekort?
Tomas W
Vi använder UAA, Uppsala AmatörAstronomers T41-teleskop för att hjälpa en gymnasieelev med ett gymnasiearbete. Vi valde en cepheidvariabel i Cassiopeia som mål för arbetet. Avsikten är att fotografera och analysera denna stjärna med avseende på period och magnitud, sedan använda Luminositet-periodrelationen för att försöka fastställa stjärnans avstånd. Det ska bli intressant att jämföra med Gaia-parallaxen.
Vädret har ju varit minst sagt dåligt under hösten, det är först nu vi kommit igång och fotograferat. Förhoppningsvis ska vi få ihop några nätter så att vi har lite data att jonglera med.
Med vänlig hälsning,
Tomas W -
FörfattareInlägg
Senaste inläggen
-
Titanpassager
svar av Johan Warell
-
Messier 17
tråd av zmannen
-
Utbrott hos V0632 Her?
svar av Magnus Larsson
-
Skywatcher EQ6-R-Pro
tråd av Jan Clasenius
-
V1144 Ori
svar av Gustav Holmberg
-
AT2024wqf
svar av Hans Bengtsson
-
Flying Bat Nebulosa
svar av PeterR
-
Leoniderna 2024
tråd av Hans Bengtsson
-
Ovanligt Norrsken ?
tråd av Jan-Olof Sjöberg
-
Orion
svar av Gustav Holmberg
-
Jupiter IR-RGB
tråd av Johan Warell
-
Kometmagnituder i SVO?
svar av Johan Warell
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 360 st
Senaste 7 dagarna: 2417 st
Senaste 30 dagarna: 6884 st