Planerat köp av astrokamera väcker många frågor
- Detta ämne har 0 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast 25-07-03 00:05 av
Petter Öhman.
-
FörfattareInlägg
-
3 juli, 2025 kl. 00:05 #12397
Hej!
Jag går i tankar att uppgradera från astromodifierad DSLR till kyld astrokamera av märket ZWO, och har en rad funderingar inför detta.
Teleskopet som jag fotar genom är ett SkyWathcher 150 PDS på monteringen EQM35 PRO. Newtontelsekop med fokallängd 750 mm. Apertur 150 mm. F-tal 5. Sektundärspegelns kortaxel 52 mm.
Fotar också genom kameraobjektiv, då oftast Samyang 135/2,0 ED EMC.
Till emissionsnebulosor brukar jag använda Optolong L-eNhance clip in-filter i DSLR-kameran.
Använder ASI Air Plus, därav bunden till att köpa ASI-kamera från ZWO.
Likt säkert många andra som tar steget in i foto med astrokamera så väger jag färg och monokrom mot varandra. Prisskillnaden (inklusive filter och dito hjul) kan förstås visa sig ha betydelse, men utifrån vad jag läst tycker jag nog att mono verkar ha stora fördelar. Jag är beredd på att få nya utmaningar och aha-upplevelser vid bildbehandling i flera kanaler.
Undrar vilken utrustning som mitt teleskop kan bära? Om jag väljer färgkamera kan jag ju i princip bara sätta den på plats i fokuseraren, istället för den DSLR jag nu använder – smidigt.
Om jag väljer monokrom kamera tillkommer ju åtminstone ett filterhjul.
Därtill är jag också intresserad av fokusmotor och kamerarotator. Bägge dessa tillbehör tror jag kan vara användbara oavsett om kameran är av färgtyp eller monokrom, men jag tror att nyttan kan vara särskilt stor med monokrom kamera. För att verifiera skärpan vid filterbyte respektive för att hitta tillbaka till samma orientering ifall datainsamlingen behöver avbrytas innan alla filter använts och sedan fortsätta en annan natt.
Undrar om det skulle funka att hänga på så mycket grejer på mitt Newtonteleskop utan att det blir för sned belastning (fokusmotor, kamerarotator, filterhjul, monokamera)? Tänker mig att tyngdpunkt och vridmoment påverkas mer av hur mycket man hänger på ett Newtonteleskop än vad fallet skulle vara med teleskop av de typer där man hänger utrustningen centrerat längst bak (refraktorer, katadioptriska).
Efter vägandet mellan färg eller monokrom kommer frågan om vilken kameramodell jag ska välja. Förstår mig tyvärr inte på de olika sensorerna och parametrarna som beskriver dem. Finns någon som kan tipsa? Vill ju inte ”förköpa mig” och skaffa kamera med en sensor som inte kommer till sin rätt i mitt teleskop.
Hur ska jag tänka kring upplösning, pixelstorlek etc.
Tänker mig i alla fall att det antagligen vore fördelaktigt att om möjligt välja en sensor utan ”amp-glow”.
Några ASI-kameror finns med integrerat guidechip. Det verkar ju smidigt. Oklart om det är värt priset, jag har ju redan guideskop och guidekamera. Om det är värt priset är försås en avvägning jag själv får göra. Men jag undrar om integrerat guidechip skulle fungera med mitt teleskop? Om man använt fullformatssensor skulle vinjettering uppträda (ej testat, uppgift från Astrosweden) och det måste väl betyda att mängden ljus begränsas i periferin. Har detta någon inverkan på om integrerat guidechip kan användas? Hur påverkas förresten guidning med integrerat guidechip av den kommakorrektor jag använder?
Många funderingar här. Hoppas på svar.
Med vänlig hälsning
Petter Öhman, Falun -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Senaste diskussionerna
-
3I/ATLAS
svar av
timokarhula
-
Aktuell solaktivitet
svar av
Hans Bengtsson
-
SH2-132 Lion Nebula
tråd av
Mårten Frosth
-
Studie av flarestjärnor
svar av
davhei
-
Uppdateringar av SVO
svar av
Gustav Holmberg
-
Sharpstar 76EDPH
tråd av
Stefan Nilsson
-
Sommarsolstånd 2025
tråd av
Miska
-
Mars och Regulus
tråd av
timokarhula
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 335 st
Senaste 7 dagarna: 2920 st
Senaste 30 dagarna: 13554 st