SAAF Astrofototävling 40 / Föredrag på Hornstulls Bibliotek
- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast 24-02-05 14:59 av davhei.
-
FörfattareInlägg
-
5 februari, 2024 kl. 14:28 #7477
Bilden längst upp visar från vänster: Georgios Dimitriadis, Peter Rosén, Filip Gloria och Martina Norlén
Vinnarna av SAAF:s “Astrofototävling 40” korades redan i april 2023 på Astrosweden i Skara där de 3 vinnande bidragen ställdes ut samt ytterligare 7 av de nominerade och juniorpristagaren. Som del av en vandringsutställning hade turen kommit till Hornstulls Bibliotek på Södermalm i Stockholm och lördagen den 27:e januari hade Martina Norlén, Filip Gloria, Georgios Dimitriadis och jag Peter Rosén kommit till biblioteket för att hålla var sin presentation för allmänheten.
Ganska snabbt fylldes stolarna av besökarna och personalen fick springa och hämta flera stolar i omgångar tills åhörarytan var full till sista plats.Jag började med en kort presentation av mina 3 kollegor och berättade sedan lite om tävlingen, SAAF, Nattmolnet och Telescopium innan jag lämnade över ordet till Martina Norlén som vann andrapriset med sin vackra norrskenskomposition:
Det var under en norrskensresa till Abisko som var första pris i en annan fototävling som Martina planerade för detta självporträtt. Det blev 40 minuter i en tunnärmad klänning och efter en språngmarsch i mörker på en halvfrusen myr blev den här vackra och välkomponerade bilden till.
Paljetterna i klänningen speglar stjärnljuset och norrskenet vilket subtilt binder ihop modellen med himmlavalvet. En lyckad slump? Knappast. Om bilden känns fulländad och självklar så har den föregåtts av noggrann planering.
“Jag gillar att kombinera fler element än enbart otroligt vackra norrsken och vill gärna lämna åskådaren med någon slags känsla, eftersmak och fundering. En möjlighet att själv få släppa loss fantasin och tolka fritt. Charmen med att fota fler element ihop med norrsken är att det kräver en hel del planering, men också en massa tur. Det är det svåra som motiverar och pushar mig att komma på nya idéer. Flera veckor innan detta foto togs så väcktes idén, som jag i planeringsstadiet kallade för Care Bear. Till slut blev den av, med en twist om att släppa ut vår inre kraft, vårt inre ljus.”Sedan var det Filip Glorias tur att berätta om sin väg till sitt första astrofotografi och det blev både roliga, underhållande och lärorika händelser som publiken och vi fick ta del av.
Filip hade deltagit med en riktigt djup bild på Hantelnebulosan där man tydligt ser de yttre höljena och som var ett av de nominerade bidragen.
“Hantelnebulosan är med sitt avstånd till jorden en blick 1400 år bakåt i tiden, men samtidigt en tänkbar bild av vår sols framtid. För mig är detta ett av de mest spektakulära objekten som finns där ute. En overklighet som är verklig. Min barndomsdröm att kunna fota dessa vackra objekt har verkligen gått i uppfyllelse och med dagens avancerade teknologi och komplicerade matematiska modeller kan vi subtrahera bort atmosfären, vi kan få bort ljusföroreningar och vi kan ta foton på rymden som vi bara hade kunnat drömma om. Hantelnebulosan och dess omringande svagt lysande varma gaser som skapar en halo av syre och väte i varsin kvart tycker jag är ett starkt exempel på vad som är möjligt med dagens utrustning och verktyg, även med relativt korta exponeringstider, och även om utrustningen är relativt modest. Jag hoppas med denna bild kunna förmedla samma gripande känsla för rymden som jag hade när jag var barn och som jag fortfarande har.”Georgios Dimitriadis fotograferar från en balkong med begränsad sikt mitt inifrån Stockholm. Det är svårt att tro när man ser hans fantastiska djuprymdsbilder.
Vi fick följa med på en spännande resa i smalbandsfiltrenas värd och lära oss en hel del om Hubblepaletten, hur man ska planera och sätta ihop kanalerna beroende på gasmolnens komposition men också om att ha ett stort mått av tålamod. Och tålamod behövs om man ska övervinna nackdelarna med att fotografera mitt inne i huvudstaden och nå resultat som kan mäta sig med betydligt mörkare platser.
Efter den här presentationen skulle jag inte bli förvånad om “Hubblepalett” blir ett av de nya orden i Svenska Akademiens Ordlista för 2024 🙂Jag var sist ut och pressenterade ett axplock av mina astrofotoprojekt tagna inifrån storstäder (Paris och Stockholm) under 50 år.
Jag började med en bild på en liten röd prick på stjärnhimmeln, planeten Mars som jag upptäckte som 10-åring och som startade astronomiintresset och avslutade med en bild på en vit prick bland alla stjärnor tagen lite innan jul 2016. Det var kvasaren / blazaren CTA 102 på ett avstånd av 7,7 miljarder ljusår.
Däremellan visade jag bilder på solen, månen, planeterna och berättade lite om de båda Jupiterprojekten.Det kom en hel del frågor på slutet och vi avtackades av bibliotekets personal med uppskattande ord och varsin vacker blombukett.
Lyckades vi då hålla tiden? Nja, nästan. Vi fick alla lämna biblioteket i näst intill totalt mörker då personalen hade släkt ner inför stängningen.
Men det är knappast något hinder för en nattfotograf!Här kan ni ta del av mera av deltagarnas arbeten:
Martina Norlén: http://www.instagram.com/nelron.m/ , https://www.kamerabild.se/fototavling/vinnaren-martina-norlen-jag-ville-fotas-ihop-med-ett-norrsken/1302708
Filip Gloria: https://www.instagram.com/filipgloria/
Georgios Demetriados: http://www.youtube.com/@GediAstro
Peter Rosén: http://www.instagram.com/pixmix_photo , https://nattmolnet.saaf.se/ , https://www.youtube.com/@peterr6133
- Detta ämne redigerades för 10 månader sedan av PeterR.
- Detta ämne redigerades för 10 månader sedan av Fredrik Silow.
-
5 februari, 2024 kl. 14:59 #7479
Väldigt trevlig läsning, tack för att ni delar med er!
/David
SVO: DHE
AAVSO: HDAE -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Senaste inläggen
-
Jupiter med Ganymedes
tråd av Hans H
-
Uranus och Neptunus
tråd av Hans H
-
Aktuell solaktivitet
svar av Hans Bengtsson
-
U Gem
svar av Hans Bengtsson
-
NGC 7822
tråd av Petter Åström
-
M76 den lilla Hantelnebulosan
tråd av wimvb
-
Titanpassager
svar av PeterR
-
Jupiter och Europa 241123
svar av PeterR
-
Messier 17
tråd av zmannen
-
Utbrott hos V0632 Her?
svar av Magnus Larsson
-
V1144 Ori
svar av Gustav Holmberg
-
AT2024wqf
svar av Hans Bengtsson
Månadens bild i galleriet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet
Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 161 st
Senaste 7 dagarna: 1810 st
Senaste 30 dagarna: 9287 st