Svar till: Ljusstark transient (mag 14) i Perseus
Du har nog rätt, det är två olika stjärnor. Om jag spegelvänder AAVSO-bilden 2×2 bågminuter så stämmer det med din bild. Det är TCP-stjärnan som är den ljusare av de två, medan TIC-stjärnan ligger strax WSW om TCP.
TIC-stjärnan identifieras av Simbad, funkar i VizieR och DSS Plate Finder att skriva in det namnet. TIC är TESS Input Catalogue.
Då återstår gåtan med ASASSN. Där är TCP-stjärnan inte aktuell, utan det är TIC som mäts. Men TIC tycks ju också ha korta maxima kring mag 13-14? Eller handlar det om felaktiga värden när ASASSN ger detta? Det kan ju inte handla om kontamination eftersom TCP-stjärnan då inte fanns, och det ligger ingen annan stjärna särskilt nära TIC.
Att det blir samma ASASSN-data oavsett om man väljer positionen för TIC eller TCP förklaras av att de ligger så nära varandra. Väljer man TCP-positionen så blir det TIC-stjärnan som hämtas.
Rent teoretiskt skulle man förstås också kunna tänka sig att det är utbrott från TCP-stjärnan som ASASSN har mätt, och då adderat dess magnitud med (den i så fall konstanta) TIC-stjärnans magnitud. Men det vore underligt med så relativt täta utbrott när de i så fall skulle ha en amplitud på minst 9-10 magnituder.
-
Det här svaret redigerades för 2 år av
Hans Bengtsson.
-
Det här svaret redigerades för 2 år av
Hans Bengtsson.
-
Det här svaret redigerades för 2 år av
Hans Bengtsson.
Senaste diskussionerna
-
Stora Magellanska molnet
svar av
Johan Warell
-
Solen i Hɑ med SHG700
tråd av
Hans H
-
Solen i Hɑ med SUNSCAN
svar av
Magnus Larsson
-
Uppdateringar av SVO
svar av
Thomas Karlsson
-
Aktuell solaktivitet
svar av
Hans Bengtsson
-
Vintergatan Namibia
svar av
stoffe
-
SH2-142 Wizard Nebula
tråd av
Mårten Frosth
Månadens bild i galleriet
Årets bild i galleriet
Senaste bilderna i forumet
Senaste nytt från SAAF-webben
Kalendariet


Antal unika dagsbesökare (unika IP)
Idag: 202 st
Senaste 7 dagarna: 2566 st
Senaste 30 dagarna: 10919 st